29/5/22

Το μυστήριο της Μέριλιν Μονρόε: Οι άγνωστες κασέτες

The mystery of Marilyn Monroe: The unheard tapes
Ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο αρχείο του ιρλανδού δημοσιογράφου Άντονι Σάμερς, ο οποίος τη δεκαετία  του ‘80 ερευνούσε επί τρία χρόνια τον θάνατο της Μονρόε. 
Μίλησε με πάρα πολλούς ανθρώπους που γνώριζαν τη διάσημη αμερικανίδα σταρ και μπόρεσαν να ρίξουν φως στις τελευταίες μέρες της ζωής της, συγκέντρωσε περισσότερες από 650 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και το 1985 δημοσίευσε το βιβλίο «Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe», το οποίο βασίζεται στο υλικό που είχε συγκεντρώσει.
Στην ταινία, προβάλλονται κινηματογραφημένες σκηνές αρχείου μα τους Τζο Ντι Μάτζιο, Γκλάντις Μπέικερ, Λορίν Μπακόλ, Άρθουρ Μίλερ και άλλοι, ενώ σημερινοί ηθοποιοί υποδύονται τους βασικούς ομιλητές που ακούγονται στις κασέτες. Πολλά δε από αυτά που λέγονται, βγαίνουν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.
Υπάρχουν αναφορές ακόμα και στους αδελφούς Κένεντι (που εμφανίζονται σε αρχειακό υλικό) , για τους οποίους όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, ο Τζον είχε τη μοιραία γοητεία ενός ισχυρού, ελκυστικού άνδρα και ο αδερφός του Μπόμπι γοήτευε την Μέριλιν με την προστατευτική, σταθερή φιγούρα του οικογενειάρχη, διότι η οικογένεια ήταν έννοια άγνωστη για την Μέριλιν που είχε μεγαλώσει ανάμεσα σε ορφανοτροφεία και ανάδοχες οικογένειες. 
Επίσης, γίνεται αναφορά και στον γαμπρό των Κένεντι τον ηθοποιό Πίτερ Λόφορντ και μέλος του «Rat Pack» (της παρέας του Φρανκ Σινάτρα), ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή τους Πατ, ενώ διάφοροι μάρτυρες αναφέρονται ακόμα και στον Τζίμι Χόφα πρόεδρο του μεγαλύτερου συνδικάτου των ΗΠΑ των φορτηγατζήδων, ο οποίος είχε σχέση και με τη μαφία.
Υπάρχουν αναφορές που πιθανολογούν τη θεωρία της δολοφονίας της Μέριλιν στο πλαίσιο αμαύρωσης της εικόνας των Κένεντι, ή ακόμη και δολοφονίας της στο πλαίσιο της κάλυψης του δεσμού της και με τους δύο. Στο τέλος, ένας μάρτυρας που παρακολουθούσε την Μέριλιν θεωρεί ότι «η θεωρία ότι η Μέριλιν δολοφονήθηκε είναι ανοησία».
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον ιστορικό ντοκουμέντο. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Ντοκιμαντέρ (101΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Έμα Κούπερ
Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ εξερευνά το μυστήριο του θανάτου της διάσημης ηθοποιού-θρύλου Μέριλιν Μονρόε μέσα από ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις ανθρώπων του στενού της κύκλου.