4/4/22

Αγία Έμυ - Ηoly Emy

Η σκηνοθέτρια Αρασέλη Λαιμού στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο στρέφει το φακό της σε μία κοινότητα εν πολλοίς άγνωστη στην ελληνική κινηματογραφία, αλλά και την ελληνική κοινωνία: την κοινότητα των  Φιλιππινέζων στην Αθήνα και τον Πειραιά και διαχειρίζεται ένα αναπάντεχο θέμα: μιλά για τον φόβο του μεταφυσικού, αλλά και για τον τρόμο που νιώθει ο άνθρωπος όταν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή πράγματα που δεν κατανοεί.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από δύο νεαρές γυναίκες τις αδελφές Έμυ και Τερέζα, που εργάζονται στον Πειραιά και προσπαθούν να ενταχθούν τόσο στην εσωστρεφή, μυστικοπαθή και με πλούσια θεραπευτική παράδοση Φιλιππινέζικη κοινότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, όσο και στην Ελληνική κοινωνία που τις αντιμετωπίζει με δυσπιστία και προκατάληψη.
Η σκηνοθέτρια καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που κυμαίνεται μεταξύ πραγματικότητας και μυστικισμού με άνισα αποτελέσματα που δύσκολα μπορούν να ταξινομήσουν την ταινία στα καθιερωμένα είδη. Παρόλα ταύτα όμως διατηρεί το ενδιαφέρον της χάρη και στις ερμηνείες των δύο βασικών ερμηνευτριών και των άλλων συντελεστών που έχουν επιλεγεί μεταξύ επαγγελματιών ηθοποιών αλλά και μεταξύ απλών ανθρώπων.
Σημαντική συμβολή στην ατμόσφαιρα της ταινίας αποτελεί και η φωτογραφία του κορεάτη φωτογράφου Κι Τζιν Κιμ που αναδεικνύει μια άλλη οπτική γωνία του Πειραιά και της Αθήνας.
Να σημειωθεί ότι το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο του 2021 και κέρδισε την Ειδική Μνεία στο διαγωνιστικό τμήμα «Σκηνοθέτες του Σήμερα». (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 7/4/2022
Είδος: Δραματική, Κοινωνική, Μεταφυσική (113΄)
Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού
Παίζουν: Άμπιγκειλ Λόμα, Χάσμιν Κιλίπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Ειρήνη Ιγγλέση, Αντζελί Μπαγιανί, Κου Ακουίνο
Σύνοψη: H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ αισθάνεται ως οutsider στον μικρόκοσμό της και έλκεται από ανεξήγητες μυστηριώδεις 
δυνάμεις που κατοικούν μέσα της…
Διανομή: Weirdwave