2/4/22

Αντίο κύριε Χαφμάν- Adieu Monsieur Haffmann

Βασισμένο στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Ζαν Φιλίπ Νταγκέρ και προσαρμοσμένο από τον Φρεντ Καβαγιέ και τη Σάρα Καμίνσκι για τη μεγάλη οθόνη, το φιλμ αποτελεί μια ιστορία ανατροπών πάνω σε μια συναρπαστική ιδέα και φόντο την κατοχή των Γερμανών στο Παρίσι.
Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941, ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Ζοσέφ Χαφμάν (Ντανιέλ Οτέιγ), βλέπει ότι η καθημερινότητά του κινδυνεύει από τους ολοένα και μεγαλύτερους περιορισμούς που θέτουν οι Γερμανοί στους Εβραίους. Έτσι αποφασίζει και φυγαδεύει την οικογένειά του στην ελεύθερη ζώνη και μένει πίσω να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του κοσμηματοπωλείου του. Ετοιμάζει ένα εικονικό πωλητήριο με τον υπάλληλό του Φρανσουά Μερσιέ (Ζιλ Λελούς) με την πεποίθηση ότι οι ναζί δεν θα πειράξουν το κατάστημά του, τον κόπο του μιας ζωής. Έτσι και γίνεται, αλλά η κατάσταση θα ανατραπεί όταν τα μπλόκα των Γερμανών αναγκάσουν τον Χαφμάν να  κρυφτεί στο υπόγειο του καταστήματος και σπιτιού, ενώ ο Μερσιέ και η γυναίκα του (Σαρά Ζιραντό) θα εγκατασταθούν στο σπίτι ως νόμιμοι ιδιοκτήτες. Γρήγορα οι ρόλοι θα αλλάξουν και ένα μειονέκτημα του Μερσιέ θα ανατρέψει τα πάντα.
Θεατρικό δράμα χαρακτήρων, στο οποίο ο σκηνοθέτης Φρεντ Καβαγιέ, αλλά και σεναριογράφος αστυνομικών θρίλερ («Pour Elle», «3 Ώρες Διορία», «Λάθος στο Λάθος»), καταφέρνει να αποφύγει την πεπατημένη της θεατρικής στατικότητας και να γυρίσει ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονο suspense, που πηγαίνει πέρα από τις ανθρώπινες σχέσεις και τα διλήμματα, χωρίς να παραμερίζει και την πίεση του γαλικού λαού από τη ναζιστική κατοχή.  
Οι ερμηνείες είναι άψογες και ιδιαίτερα της Ζιραντό, που αντιμετωπίζει συγκλονιστικά διλήμματα απέναντι στον «εύκαμπτο» χαρακτήρα του συζύγου της.
Η ταινία βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και επαληθεύει το ρητό «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος»
INFO
Προβάλλεται από 24/3/2022
Είδος: Δράμα (115΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ 
Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Ζιλ Λελούς, Σαρά Ζιραντό, Νικολάι Κίνσκι 
Σύνοψη: Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο εβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.
Διανομή: Tanweer