31/3/22

Νέες ταινίες από 31/3/2022

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Πατέρας - Otac - Father
Είδος: Δράμα (120΄)
Χώρα: Σερβία (2020)
Σκηνοθεσία: Σρένταν Γκολούμποβιτς
Παίζουν: Γκόραν Μπογκτάν, Μπόρις Ισάκοβιτς, Νάντα Σάργκιν, Μίλιτσα Γιανέφσκι, Μουχαρέμ Χάμζιτς, Άτζλα Σάντιτς, Βαχίντ Τζάνκοβιτς, Μίλαν Μάριτς, Τζόβο Μάκσιτς, Νικόλα Ρακόσεβιτς  
Σύνοψη: Σε μια μικρή πόλη της Σερβίας, ο Νίκολα, πατέρας και άνθρωπος του μεροκάματου, λαμβάνει εντολή να δώσει τα παιδιά του στην Πρόνοια, όταν η φτώχεια και η πείνα οδηγούν τη σύζυγό του σε μια πράξη απελπισίας. Μέχρι να μπορέσει να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες για την ανατροφή τους, τα παιδιά θα δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Παρά τις προσπάθειες και τις πολλαπλές εφέσεις του Νίκολα, ο επικεφαλής του γραφείου της Πρόνοιας αρνείται να του επιστρέψει τα παιδιά του και κάθε ελπίδα του μοιάζει να έχει χαθεί. Όμως, όταν ο Νίκολα ανακαλύπτει ότι η τοπική διοίκηση είναι διεφθαρμένη, αποφασίζει να διασχίσει τη Σερβία με τα πόδια και να πάει την υπόθεσή του κατ’ ευθείαν στο υπουργείο στο Βελιγράδι. Κόντρα σε κάθε αντιξοότητα και παρακινούμενος από την αγάπη και την απελπισία, αυτός ο πατέρας αρνείται να παραιτηθεί από τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά του.
Διανομή: Ama Films
Σχόλιο: Μια πολύ καλή ταινία, για την οδύσσεια ενός ανθρώπου ανάμεσα από τις Συμπληγάδες ενός γραφειοκρατικού κράτους, της διαφθοράς του συστήματος, της αδιαφορίας από το συνάνθρωπο αλλά και του ελάχιστου φωτός ανθρωπιάς στο βάθος όλων αυτών. 

Sonic Η ταινία 2 - Sonic the Hedgehog 2
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Οικογενειακή, Κωμωδία, Κινούμενα Σχέδια (122΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζεφ Φάουλερ 
Παίζουν: Ίντρις Έλμπα, Μπεν Σουόρτζ (φωνή), Κόλιν Ο′ Σόνεσι, Τζιμ Κάρεϊ, Τζέιμς Μάρσντεν, Τίκα Σάμπτερ, Νατάσα Ρόθγουελ, Λι Ματζντούμπ, Σίμαρ Μουρ 
Σύνοψη: Ο πιο αγαπημένος σκαντζόχοιρος επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια, Αφού εγκαταστάθηκε στο Γκριν Χιλς, ο Sonic θέλει να αποδείξει πως είναι αληθινός ήρωας. Η ώρα να δοκιμαστεί φτάνει με την επιστροφή του Δρ. Ρομπότνικ (Τζιμ Κάρεϊ), ο οποίος αναζητάει, μαζί με τον νέο συνεργάτη του, τον Knuckles, ένα σμαράγδι με τη δύναμη να αφανίζει πολιτισμούς. Ο Sonic ξεκινάει μαζί με τον Tails ένα ταξίδι ανα την υφήλιο, προκειμένου να βρουν το σμαράγδι προτού πέσει στα λάθος χέρια.
Διανομή: Oseon

Morbius
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Θρίλερ, Δράμα  (104΄)
Χώρα: ΗΠΑ  (2022)
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα 
Παίζουν: Τζάρεντ Λέτο, Άντρια Αριόνα, Τζάρεντ Χάρις, Τζ. Κ. Σίμονς, Ματ Σμιθ, Μάικλ Κίτον, Τάιριζ Γκίμπσον 
Σύνοψη: Ένας από τους πιο συναρπαστικούς και διχασμένους χαρακτήρες της Marvel, έρχεται στη μεγάλη οθόνη με τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζάρεντ Λέτο να μεταμορφώνεται στον αινιγματικό αντιήρωα Morbius. Στην προσπάθειά του να βρει θεραπεία από μια σπάνια αρρώστια του αίματος που απειλεί τη ζωή του, ο Dr. Morbius επιχειρεί ένα απεγνωσμένο ρίσκο. Ενώ αρχικά φαντάζει ριζοσπαστική επιτυχία την ίδια στιγμή απελευθερώνει μια μυστική δύναμη μέσα του. Θα καταφέρει το καλό να νικήσει το κακό; ή ο Δρ. Morbius θα υποκύψει στις πιο σκοτεινές τους επιθυμίες;
Διανομή: Feelgood
Σχόλιο: Αρκετά καλή σκοτεινή περιπέτεια από το σύμπαν της Marvel, η οποία συνδυάζει τη saga των «κακών» βρικολάκων με εκείνη των υπερ-ηρώων, που «εργάζονται» αποκλειστικά για το Καλό.

Cunningham
Είδος: Ντοκιμαντέρ (95΄)
Χώρες: Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Άλα Κόβγκαν
Σύνοψη: H ταινία ακολουθεί την καλλιτεχνική πορεία του Merce Cunningham μέσω δοκιμασιών και ανακαλύψεων, επί τρεις δεκαετίες (1944-1972) , από τα πρώτα χρόνια του ως χορευτή στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη έως την καταξίωσή του ως έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές χορογράφους στον κόσμο.
Διανομή: Filmtrade
Σχόλιο: Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ από τη ζωή ενός χορευτή που αρχικά είχε αμφισβητηθεί από το κοινό και τους κριτικούς, για να καταξιωθεί στη συνέχεια.

Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση
Είδος: Ντοκιμαντέρ (120΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
Σύνοψη: Είναι οι γυναίκες εκείνες που σαν αφανείς ήρωες των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού στη διάρκεια του 20ου αιώνα, είδαν τους άνδρες τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους γονείς τους να παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολλές από αυτές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, τιμωρούμενες με αυτόν τον τρόπο για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για τον λαό αυτής της χώρας, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Διανομή: Filmcenter Τριανόν
(Από την παρουσίαση στην έντυπη Αμαρυσία)