30/3/22

Μαύρο καβούρι – Svart krabba

Με φόντο ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο κάπου ψηλά στη Σκανδιναβία και στην καρδιά ενός ψυχρού χειμώνα που έχει παγώσει το σύμπαν, γίνεται ένας διαρκής πόλεμος, στον οποίο ακόμα και ο νικητής μάλλον θα βγει χαμένος. 
Ο θεατής υποψιάζεται ότι βρισκόμαστε στη Σουηδία και η αρχή της ταινίας δείχνει την εξαιρετική Νούμι Ραπάς να υποδύεται τη στρατιωτίνα Κάρολιν Εντ, η οποία χαίρει εξαιρετικού σεβασμού, να καταφθάνει σε κάποιο αρχηγείο και να αναλαμβάνει μαζί με μια μικρή ομάδα μια πολύ δύσκολη (έως αδύνατη) αποστολή: να παραδώσει ένα άκρως απόρρητα φορτίο σε μια ερευνητική βάση που βρίσκεται 100 ναυτικά μίλια βόρεια σε ένα παγωμένο αρχιπέλαγος. Το τοπίο είναι καλυμμένο με πάγο, πολύ παχύ για να τον σπάσουν τα παγοθραυστικά σκάφη και πολύ λεπτό για να κινηθούν τα οχήματα. Αναγκαστικά, η Εντ και η ομάδα της θα ταξιδέψουν με παγοπέδιλα. Μου θύμισε την αντιστασιακή ομάδα στο φιλμ του 1965 «Οι ήρωες του Τέλεμαρκ», που κινείτο με πέδιλα του σκι σε ένα αντίστοιχα παγωμένο βουνό προκειμένου να αποτρέψουν τους Γερμανούς στο να κατασκευάσουν τη δική τους ατομική βόμβα. 
Η αποστολή, με την ονομασία «Μαύρο Καβούρι» είναι αρκετά επικίνδυνη, δεδομένου του ασταθούς πάγου, του πολύ άσχημου καιρού, της μεγάλης απόστασης και του γεγονότος ότι όλα αυτά συμβαίνουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού. 
Υπάρχει suspense κορυφούμενο με την πάροδο του χρόνου, στο οποίο συμβάλλει και ένα ακόμα στοιχείο. Κατά τη μεταφορά της Εντ στο αρχηγείο της, χάνονται τα ίχνη της κόρης της, που μάλλον βρίσκεται στα χέρια του εχθρού στην αντίπερα όχθη.
Δυστοπική ατμόσφαιρα, άθλιες πολεμικές συνθήκες, δυσπιστία μεταξύ των μελών της ομάδας, φιλίες και προδοσίες είναι τα χαρακτηριστικά του φιλμ, το οποίο προς το φινάλε παίρνει τη μορφή επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι όλα συμβαίνουν κάπου στο κοντινό μέλλον, που συμπτωματικά θυμίζει έντονα το παρόν και σίγουρα θεωρείται επίκαιρο. 
Στην αρκετά σφιχτοδεμένη ταινία, κυριαρχεί το ταλέντο της Νούμι Ραπάς. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράσης, Περιπέτεια, Δράμα (114΄)
Χώρα: Σουηδία (2022)
Σκηνοθεσία: Άνταμ Μπεργκ
Παίζουν: Νούμι Ραπάς, Γιάκομπ Όφτερμπρο, Έρικ Ένγκε
Σύνοψη: Για να λήξει τον πόλεμο και να σώσει την κόρη της , μια στρατιωτίνα δέχεται μια απεγνωσμένη αποστολή να διασχίσει μια παγωμένη θάλασσα μεταφέροντας ένα απόρρητο φορτίο