5/4/22

Χαλάζι – Granizo

Απολαυστική κομεντί γύρω από έναν διάσημο μετεωρολόγο τον Μιγκέλ Φλόρες, ο οποίος το βράδυ που το Δελτίο Καιρού, θα ξεκινήσει με νέο concept, ως ένα εντυπωσιακό show με ορχήστρα και παρτενέρ μια ωραία κοπέλα, θα πείσει τους τηλεθεατές ότι ο καιρός τη νύχτα θα είναι ξάστερος, αλλά θα πέσει έξω. Μια σφοδρή καταιγίδα που θα συνοδεύεται από χαλαζόπτωση θα φέρει φοβερές καταστροφές στο Μπουένος Άιρες, σε βαθμό που την επόμενη ο Μιγκέλ Φλόρες θα γίνει ο περίγελως της κοινωνίας και το πιο μισητό πρόσωπο στα social media, ως υπεύθυνος για το χαλάζι.
Αναγκάζεται έτσι να φύγει από το Μπουένος Άιρες για τη γενέτειρά του την Κόρδοβα και να μείνει με την κόρη του, την οποία είχε ξεχασμένη για πολλά χρόνια. Μαζί θα αναθεωρήσουν τη σχέση τους και ο Φλόρες τελείως τυχαία θα γνωρίσει έναν γέρο που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή του.
Το σενάριο ισορροπεί μεταξύ σάτιρας, οικογενειακού δράματος και φιλμ-καταστροφής με εντυπωσιακές σκηνές. Ο Μάρκος Καρνεβάλε καταφέρνει να προσφέρει μια διασκεδαστική ταινία γύρω από τον τρόπο που προβάλλονται τα δελτία καιρού στην τηλεόραση, στην εμπορευματοποίηση και στην εκμετάλλευση, αλλά και τη θέση της επίσημης μετεωρολογικής υπηρεσίας απέναντι στις «προβλέψεις καιρού» που προσφέρουν διάφορα site & blogs στο ίντερνετ. Παράλληλα, στέκεται με σεβασμό στις παραδόσεις ενός λαού που εμπιστεύεται ακόμα τις εμπειρικές προβλέψεις των καιρικών φαινομένων χωρίς να αδιαφορεί για την επιστήμη της Μετεωρολογίας, ούτε και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τις απότομες μεταβολές του καιρού. Ο δε Γκιγιέρμο Φραντσέλα (ως Φλόρες) κρατάει πάνω του την ταινία χωρίς υπερβολές στα κωμικά σημεία του ρόλου του, αλλά και χωρίς μελοδραματισμούς κατά τις διδακτικές στιγμές. 
Γενικά, η ταινία βλέπεται ευχάριστα. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Κομεντί (118΄)
Χώρα: Αργεντινή (2022)
Σκηνοθεσία: Μάρκος Καρνεβάλε
Παίζουν: Γκιγιέρμο Φραντσέλα, Πέτο Μεναχέμ, Ρομίνα Φερνάντεζ 
Σύνοψη: Μετά από μια καταστροφική χαλαζόπτωση που δεν μπόρεσε να προβλέψει, ένας διάσημος μετεωρολόγος, καταφεύγει στη γενέτειρά του όπου ξεκινά γρήγορα ένα ταξίδι αυτογνωσίας