12/3/22

Κρατικό μυστικό – State secret

Περιπέτεια πολιτικής ίντριγκας και κατασκοπίας, που προβλήθηκε στη χώρα μας, πρώτα με τον τίτλο «Συναγερμός στα Βαλκάνια» και αργότερα ως «Το μυστικό των κατασκόπων».
Επισκεπτόμενος την Αγγλία, ο διάσημος Αμερικανός χειρουργός Δόκτωρ Τζον Μάρλοου, πιέζεται να κάνει μια σοβαρή επέμβαση σε μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης με το (φανταστικό όνομα το 1950) Βοσνία. Πάνω στην επέμβαση διαπιστώνει ότι χειρουργεί τον δικτάτορα της χώρας. Όταν όμως αυτός πεθαίνει στην ανάρρωση, αντικαθίσταται από έναν σωσία και ο Μάρλοου κρατείται από τη μυστική αστυνομία της χώρας, για να μη διαρρεύσει το μυστικό. 
Ο Μάρλοου καταφέρνει να ξεφύγει, ζητά βοήθεια από μια αγγλόφωνη ηθοποιό ενός ξένου θιάσου και οι δυο τους κυνηγημένοι προσπαθούν να βγουν από τη χώρα.
Κλασική περιπέτεια «μόνου και ανυπεράσπιστου σε ξένη χώρα χωρίς να ξέρει τη γλώσσα», με αρκετό suspense και πολιτικό φόντο. Για την ένταση του δράματος επινοήθηκε η χώρα «ώστε άλλοι θεατές να πιστεύουν ότι πρόκειται για την Ισπανία και άλλοι για την Γιουγκοσλαβία». Επίσης επινοήθηκε μια ειδική «βόσνια γλώσσα» από την Τζορτζίνα Σιλντ, καθηγήτρια στο London School of Languages, και οι ηθοποιοί που υποδύονταν Βοσνίους παρακολούθησαν μαθήματα για τον τρόπο που θα την μιλάνε.
Βλέπεται με ενδιαφέρον.
(Για την ιστορία: Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η ταινία «Αιχμάλωτοι της καταιγίδας» (Crisis) του Ρίτσαρντ Μπρουκς με την ίδια ακριβώς υπόθεση να διαδραματίζεται σε μια φανταστική δικτατορία της Νοτίου Αμερικής και με δυνατό για την εποχή cast: Κάρι Γκράντ, Χοσέ Φερέρ, Ραμόν Νοβάρο και Πόλα Ρέιμοντ).
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Περιπέτεια, (105΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1950)
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Γκίλιατ
Παίζουν: Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζούνιορ, Γκλίνις Τζονς, Χέρμπερτ Λομ, Τζακ Χόκινς
Σύνοψη: Στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο δικτάτορας ενός μικρού αστυνομικού κράτους πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός ο οποίος είναι επισκέπτης Αμερικανός γιατρός, κρατείται αιχμάλωτος για να διαφυλάξει το τρομερό κρατικό μυστικό.