20/3/22

Ο βομβαρδισμός - Skyggen i mit øje

Μια συγκλονιστική ταινία για τη φρίκη του πολέμου και τις συνέπειές του στον άμαχο πληθυσμό, για «τις παράπλευρες απώλειες» όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε τους θανάτους των αμέτοχων σ’ αυτόν.  
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία καταγράφει μια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: στις 21 Μαρτίου 1945, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ξεκίνησε μια αποστολή (Επιχείρηση Καρχηδόνα) να βομβαρδίσει το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη, που βρισκόταν μέσα στο κτήριο της Shell. Η επιδρομή είχε θανατηφόρες συνέπειες, καθώς ορισμένοι από τους αεροπόρους βομβιστές στόχευσαν κατά λάθος ένα σχολείο και περισσότεροι από 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 86 εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Η ιστορία ξεκινά με ένα ανέμελο παιδί (Μπέρτραμ Μπισγκάαρντ Ενέβολντσεν) που διασχίζει ποδηλατώντας μια εξοχή έξω από την Κοπεγχάγη και γίνεται μάρτυρας μιας αεροπορικής επίθεσης κατά ενός πολιτικού αυτοκινήτου που μεταφέρει τρεις  -επίσης ανέμελες- κοπέλες. Το παιδί πλησιάζει και από τη στιγμή που αντικρίζει τα σώματα του οδηγού και των κοριτσιών μέσα στα αίματα, του κόβεται η μιλιά για όλο το υπόλοιπο της ταινίας. Στον θεατή θα κοπεί η μιλιά, όταν αργότερα θα πληροφορηθεί ότι η επίθεση κατά του αυτοκινήτου είχε γίνει «κατά λάθος» από νεαρούς πιλότους των συμμαχικών δυνάμεων που νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με… κομβόι των Γερμανών. Και δεν θα είναι μόνον αυτό το λάθος…
Από εκεί και ύστερα, με φόντο τη ζωή του σοκαρισμένου παιδιού και παράλληλα τη ζωή σε ένα σχολείο καλογραιών, παρακολουθούμε τις συνέπειες ενός πολέμου άνισου σε μια κοινωνία που ζει μέσα από το φόβο των καταδοτών και των προδοτών, μέχρι το αποκορύφωμα της αεροπορικής επίθεσης, που κι αυτή πάει στραβά.
Ο Όλε Μπόρνενταλ χωρίς μελοδραματισμούς μας μεταφέρει το δράμα των αμάχων, μέσα από τα μάτια των αθώων παιδιών, των γονιών τους (σπαρακτική η μητέρα στο φινάλε της ταινίας) και όλων εκείνων των ανθρώπων για τους οποίους ο πόλεμος είναι κάτι ακατανόητο. Το μοντάζ κλέβει την παράσταση με το ντοκιμαντερίστικο ύφος που δίνει στην ταινία και ειδικά στο δεύτερο μέρος, που η εξέλιξη είναι καταιγιστική, οι δε ερμηνείες ειδικά των παιδιών είναι συγκλονιστικές. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική (107΄) 
Χώρα: Δανία (2021)
Σκηνοθεσία: Όλε Μπόρνενταλ
Παίζουν: Άλεξ Χο Άντερσεν, Ντανίκα Κούρτσικ, Φάνι Μπόρνενταλ, Μπέρτραμ Μπισγκάαρντ Ενέβολντσεν, Έλα-Ζοζεφίν Λουντ Νίλσον
Σύνοψη: Οι τύχες πολλών κατοίκων της Κοπεγχάγης συμπίπτουν όταν μια βομβαρδιστική αποστολή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στοχεύει κατά λάθος ένα σχολείο γεμάτο παιδιά.