22/3/22

Μουσική, κωμωδία και δράμα (πακέτο)

Τρεις ταινίες από το παρελθόν και από το Ηνωμένο Βασίλειο, από εκείνες που δεν περιμένετε ότι μπορεί να προβάλλονται ακόμα. Στην πρώτη ο Κλιφ Ρίτσαρντ και οι Σάντοους με μερικούς αθάνατους ρυθμούς, στη δεύτερη μια 17χρονη βγάζει στη φόρα (με τη μορφή μυθιστορήματος) οικογενειακές αγκυλώσεις και κοινωνικά ταμπού και στην τρίτη ένα δράμα με ανθρώπους του λιμανιού (Λίβερπουλ), και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον σε ρόλο νεαρού ναυτικού.
The young ones (τίτλος Netflix)
Είδος: Κωμωδία, Μιούζικαλ (108΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1961)
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Τζ. Φιούρι
Παίζουν: Κλιφ Ρίτσαρντ, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Κάρολ Γκρέι
Σύνοψη: Όταν ο μεγιστάνας πατέρας του προτίθεται να κατεδαφίσει το στέκι των εφήβων της γειτονιάς, ο επίδοξος τραγουδιστής Νίκι Μπλακ ετοιμάζει ένα σόου για να σώσει το κλαμπ. 
Σχόλιο: Ο Νίκι και οι φίλοι του διαπιστώνουν ότι η λέσχη νεολαίας τους κινδυνεύει να ισοπεδωθεί για να κτιστεί μια νέα πολυκατοικία, εκτός και αν καταφέρουν να βρουν 1500 λίρες για να πληρώσουν τον νέο ιδιοκτήτη, τον αδίστακτο μεγιστάνα της ιδιοκτησίας Χάμιλτον Μπλακ. Για να συμβάλει στη συγκέντρωση των μετρητών, ο Νίκι ηχογραφεί ένα τραγούδι και οι φίλοι του το μεταδίδουν μέσω ενός πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, αποκαλώντας τον ως «Μυστηριώδη τραγουδιστή». Το σχέδιο λειτουργεί και το ενδιαφέρον για το επερχόμενο show τους ενισχύεται από αυτή τη νεανική αλλά άγνωστη φωνή, που μιλάει στην καρδιά της νεολαίας. Όμως ο Νίκι έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο μυστικό που το Netflix αποκαλύπτει στη σύνοψη της ταινίας.
Η ταινία γεμάτη από τραγούδια του Cliff Richard και των Shadows που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, είναι υπέροχη ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, που γυρίζονται μιούζικαλ εποχής με πειστικά ντεκόρ και κοστούμια.
Τα χρώματα, τα κοστούμια, οι cool ερμηνείες, η μουσική των Στάνλεϊ Μπλακ και Ρόναλντ Κας φτιάχνουν τη διάθεση του θεατή, τόσο αυτού που έχει ζήσει την εποχή, όσο και του νεότερου που την βλέπει μέσα από σύγχρονα μιούζικαλ.
Η φωτογραφία του Ντάγκλας Σλόκομπ, συμβάλλει στην οπτική και ακουστική πανδαισία, ενώ η επεξεργασία από το Studio Canal την έχει κάνει καινούργια.
(Είχε προβληθεί στη χώρα μας ως «Χαρούμενα νιάτα»).

Please turn over (τίτλος Netflix)
Είδος: Κωμωδία (ασπρόμαυρη, 87΄) 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1959)
Σκηνοθεσία: Τζέραλντ Τόμας 
Παίζουν: Τζούλια Λόκγουντ, Λέσλι Φίλπς, Τζιν Κεντ, Τεντ Ρέι 
Σύνοψη: Η τακτική ζωή των κατοίκων ενός αγγλικού προαστίου της δεκαετίας του 1950 ανατρέπεται όταν η 17χρονη κόρη ενός από τους κατοίκους, γράφει ένα τολμηρό μυθιστόρημα, που γίνεται best seller, εμπνευσμένο από χαρακτήρες εμφανώς βασισμένους σε μέλη της οικογένειάς της και στον τοπικό πληθυσμό. Αρχίζουν όλοι να βλέπουν τον εαυτό τους και τους γείτονές τους με ένα εκπληκτικό διαφορετικό φως. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μπέιζιλ Τόμας «Το βιβλίο του μήνα» (Book of the Month)
Σχόλιο: Τολμηρό θέμα για το 1959 (που γυρίστηκε), έξυπνο σενάριο με νεανική διάθεση και με ερμηνείες που θυμίζουν ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60, αλλά με ασπρόμαυρη φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία από το Studio Canal. Στοιχεία που κάνουν την ταινία ενδιαφέρουσα. Διασκεδαστική από άποψη καταστάσεων και ψυχαγωγική για τις γνώσεις που προσφέρει γύρω από μια εποχή με διαφορετικά ήθη και έθιμα.

Waterfront (τίτλος Netflix)
Είδος: Δράμα (ασπρόμαυρη, 80΄) 
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1950)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Άντερσον
Παίζουν: Ρόμπερτ Νιούτον, Κάθλιν Χάρισον, Έιβις Σκοτ, Σούζαν Σο, Ρίτσαρντ Μπάρτον
Σύνοψη: Ένας χαραμοφάης ναυτικός εγκαταλείπει την οικογένειά του αφήνοντας μάνα και κόρες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους στις φτωχογειτονιές του Λίβερπουλ. Οι γυναίκες βάζουν αποφασιστικά ένα τέλος στην παλιά τους ζωή και η μεγάλη κόρη όταν ο πατέρας της αποφασίζει να επιστρέψει, δεν γίνεται καθόλου χαρούμενη από αυτό. 
Σχόλιο: Οικογενειακό δράμα με ανεκτές ερμηνείες και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον σε ένα μικρό ρόλο, ως το καλό παιδί, τον καλό ναυτικό που διεκδικεί τη μια από τις κόρες. Εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία, επεξεργασμένη ψηφιακά από το Studio Canal και σκηνές από το πρώιμο Λίβερπουλ των αρχών του 1950. Βλέπεται με ενδιαφέρον.
Στη χώρα μας είχε προβληθεί με τον τίτλο «Γυναίκες του λιμανιού»