19/3/22

Greed

Μια ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ, που θίγει τα καταστροφικά αποτελέσματα του γρήγορου κέρδους στο χώρο της μόδας, καθώς και τις συνέπειες της απληστίας και του καπιταλισμού σε ηθικό, ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. 
Η ταινία μιλά για την ιστορία ενός μεγιστάνα της μόδας (εμπνευσμένου από τον Φίλιπ Γκριν, πρώην ιδιοκτήτη της αλυσίδας Topshop), τον σερ Ρίτσαρντ Μακ Γκρίντι, ο οποίος μετά από μια δικαστική δίωξη και κατακραυγή εναντίον του, γιορτάζει τα 60ά του γενέθλια με ένα μεγαλειώδες -και kitsch ταυτόχρονα- πάρτι στο κοσμοπολίτικο νησί των Ανέμων. Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος που γράφει τη βιογραφία του δισεκατομμυριούχου, ταξιδεύει στην Ασία και επισκέπτεται τα εργοστάσια, τα οποία κατασκευάζουν τα ρούχα που τον έκαναν πλούσιο.
Ο θεατής παρακολουθεί το βίο και την πολιτεία του Μακ Γκρίντι με φόντο, όχι μόνο τα εργοστάσια στην Ινδία που απασχολούν ανθρώπους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με 2,84 δολάρια το 10ωρο, για να ράβουν τα «επώνυμα» ρούχα που εμπορεύεται, αλλά και με τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην παραλία όπου ετοιμάζει το ρωμαϊκό πάρτι του, καθώς και με τους μετανάστες εργάτες που απασχολεί «επειδή είναι φτηνότεροι από τους ντόπιους που του ζητούν τα διπλά».
Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ («Καλωσήλθατε στο Σαράγιεβο», «24 Hour Party People» και τα «Ταξίδι στην Ιταλία», «…Ισπανία», «…Ελλάδα») με γρήγορο ρυθμό, εύστοχη ενδελεχή ματιά και αιχμηρό χιούμορ, θίγει σύγχρονα και οικουμενικά θέματα, σ’ αυτή την ταινία που βλέπεται ευχάριστα, κυρίως χάρη και στην ερμηνεία του Στιβ Κούγκαν με το γεμάτο κυνισμό ύφος του, που τον γνωρίσαμε περισσότερο από τα γνωστά τουριστικά και γαστρονομικά «Ταξίδια» του με τον Ρομπ Μπράιντον. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (104΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2019)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμπότομ
Παίζουν: Στιβ Κούγκαν, Άιλα Φίσερ, Ντέιβιντ Μίτσελ, Καρολίν Φλακ, Μανώλης Εμμανουήλ
Σύνοψη: Ένας βρετανός μεγαλοεπιχειρηματίας από το χώρο της μόδας προσπαθεί να διασώσει την αμαυρωμένη εικόνα του, κάνοντας ένα υπερλουσάτο πάρτι στη Μύκονο.