2/2/22

Το σκαρί - Luzzu

Μια όμορφη, αυθεντική και γεμάτη συναίσθημα ταινία, για έναν κόσμο που χάνεται μαζί με τις παραδόσεις του, και κάθε τι που τον εκφράζει.  
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Τζέσμαρκ ένας Μαλτέζος ψαράς, που εργάζεται σκληρά, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πιεστικό δίλλημα. Μπορεί να επισκευάσει με μεγάλη δαπάνη το luzzu του που μπάζει νερά (luzzu: ξύλινο παραδοσιακό και πολύχρωμο ψαροκάικο), με την ελπίδα να ζήσει μια μέτρια ζωή με τη γυναίκα και το νεογέννητο γιο τους, όπως έκαναν πριν από αυτόν ο πατέρας και ο παππούς του. Ή μπορεί να το παροπλίσει, παίρνοντας επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αλλάξει επάγγελμα ή να εργαστεί στη μαύρη αγορά, που αποδεκατίζει τα ψάρια της Μεσογείου, αλλά και τους ντόπιους ψαράδες που παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή αλιεία.
Ο σκηνοθέτης Καμιλέρι αντιμετωπίζει με εξαιρετική ευαισθησία, τόσο το οικογενειακό πρόβλημα του ήρωά του (που έχει νεογέννητο με αδυναμία και χρειάζεται ειδική ιατρική φροντίδα), όσο και το θέμα της εξαφάνισης του παραδοσιακού τρόπου ψαρέματος που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθώντας τους ψαράδες, να αλλάζουν επαγγέλματα, αν δεν πέσουν στη μαύρη αγορά και στο εμπόριο αμφιβόλου ποιότητας ιχθυοτροφών. Ως προς το δεύτερο στοιχείο, μάλιστα, ο Καμιλέρι με ντοκιμαντερίστικο ύφος και με εικόνες που φέρνουν στο νου τον ιταλικό νεορεαλισμό, παρακολουθεί τον Τζέσμαρκ, να παλεύει με τον εαυτό του αλλάζοντας δουλειές και προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Ο Τζέσμαρκ Σικλούνα εξαιρετικά εκφραστικός ακόμα και με τις σιωπές του, σηκώνει με επιτυχία στους ώμους του όλο το βάρος του κόσμου που φεύγει και του νέου που έρχεται με άγνωστες συνέπειες (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 3/2/2022
Είδος: Δράμα (93’)
Χώρα: Μάλτα (2021)
Σκηνοθεσία: Άλεξ Καμιλέρι
Παίζουν: Τζέσμαρκ Σικλούνα, Μικέλα Φαρούτζια, Ντέιβιντ Σικλούνα 
Σύνοψη: Ένας ψαράς, ο Τζέσμαρκ, παλεύει με την πατροπαράδοτη παλιά ξύλινη βάρκα του, να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, με τον ίδιο τρόπο που τα κατάφερνε ο πατέρας του, ο παππούς του και ο προπάππους του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού: τις διεφθαρμένες αρχές του λιμανιού, τους μεγαλοψαράδες, την μαύρη αγορά, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την απαξίωση της ταπεινής του καταγωγής από την οικογένεια της γυναίκας του. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, όταν μαθαίνει πως το μωρό του χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα…
Διανομή: Weirdwave