19/1/22

Ντίβα - Diva (του Ζαν Ζακ Μπενέξ in memoriam)

Μια αστυνομική νουάρ ταινία με νέα ματιά, που διαφοροποιήθηκε από την κυρίαρχη ρεαλιστική τάση του γαλλικού σινεμά και θεωρήθηκε ως πρόταση ανανέωσης της αισθητικής του ευρωπαϊκού κινηματογράφου γυρισμένη to 1981 από τον Ζαν Ζακ Μπενέξ, που πέθανε στις 14/1/2022 σε ηλικία 75 ετών. Ενός σκηνοθέτη από αυτούς που καθιέρωσαν τον όρο «auteur», του δημιουργού, του σκηνοθέτη που ακόμα κι αν δεις ένα πλάνο από μια ταινία του, καταλαβαίνεις ότι είναι δική του, φέρει την -από αισθητική άποψη- υπογραφή του (όπως ας πούμε, του Λυκ Μπεσόν ή του Λεός Καράξ).
Στην αρχή η «Ντίβα» αντιμετωπίσθηκε αρνητικά από τους κριτικούς αλλά με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίστηκε η αξία της και παραμένει κλασική, έστω και  ως cult για μερικούς. Σ’ αυτήν, ο Ζιλ ένας νεαρός παριζιάνος ταχυδρόμος, που λατρεύει τη μαύρη Αμερικανίδα τραγουδίστρια της όπερας Σύνθια Χόκινς ηχογραφεί -κατά παράβαση της επιθυμίας της- μια συναυλία της. Στη συνέχεια, κλέβει από το καμαρίνι της το φόρεμα που φορούσε, αλλά φεύγοντας από το θέατρο έχει μια ατυχία, που θα του κοστίσει μια περιπέτεια. Πέφτει στα χέρια του μια κασέτα με την ηχογραφημένη μαρτυρία μιας δολοφονημένης πόρνης, που κατονομάζει έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, ως επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας. Αυτό θα σταθεί αφορμή να αρχίσουν να τον κυνηγούν οι μπράβοι του διεφθαρμένου αστυνομικού, ενώ ταυτόχρονα τον καταδιώκουν και δύο γκάνγκστερ που τον είδαν να ηχογραφεί και θέλουν να αποκτήσουν την ηχογράφηση της συναυλίας.
Το πυκνής γραφής σενάριο, ανήκει στον ίδιο τον Μπενέξ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εκπληκτική «σκοτεινή» ατμόσφαιρα με ιδιαίτερες χρωματικές αποχρώσεις (σφραγίδα του και σε άλλες ταινίες, όπως «Το φεγγάρι στον υπόνομο» και «Betty Blue»), ενώ η Βιλχελμένια Γουίλκινς Φερνάντεζ με την εμφάνιση και την ερμηνεία της σπάει τα στερεότυπα της (ξανθιάς και μοιραίας) ντίβας που υπήρχαν μέχρι τότε στις νουάρ ταινίες. 
Από τις κλασικές εξαιρετικές ταινίες.
INFO
Είδος: Αστυνομική, Νουάρ (106΄)
Χώρα: Γαλλία (1981)
Σκηνοθεσία: Ζαν Ζακ Μπενέξ 
Παίζουν: Φρεντερίκ Αντρέι, Βιλχελμένια Γουίλκινς Φερνάντεζ, Ρολάν Μπερτάν
Σύνοψη: Ένας νεαρός λάτρης της όπερας ηχογραφεί κρυφά την παράσταση μιας ντίβας και καταλήγει με μια άλλη κασέτα που ενοχοποιεί έναν αστυνομικό και έναν μαφιόζο.
Προβάλλεται στο Netflix