Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

3/12/21

Η εξουσία του σκύλου - The power of the dog

Εμπνευσμένη από το βιβλίο του Τόμας Σάβατζ «Η εξουσία του σκύλου» (1967), η ταινία της Τζέιν Κάμπιον (Μαθήματα Πιάνου, Το Μυστικό της Λίμνης) είναι ένα ψυχόδραμα με απροσδόκητη εξέλιξη, στο οποίο ο βρετανός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Σέρλοκ) δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως Φιλ Μπέρμπανκ, ένας γνήσιος αμερικανός matcho καουμπόι και πλούσιος γαιοκτήμονας.
«Η εξουσία του σκύλου» πατάει πάνω στη ψυχοσύνθεση του Φιλ, ο οποίος είναι ένας αγροίκος που δεν έχει πλυθεί ποτέ και συμπεριφέρεται σκληρά και αλαζονικά ακόμα και απέναντι στον αδελφό του Τζορτζ ((Τζέσι Πλέμονς), που ο χαρακτήρας του βρίσκεται στους αντίποδες. 
Παραδόξως αυτός ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας θα έρθει σε ψυχική επαφή με τον λεπτεπίλεπτο γιό (Κόντι Σμιτ Μακφί) της Ρόουζ γυναίκας του αδελφού του (την οποία υποδύεται η Κίρσντεν Ντανστ).  
Ο μικρός μαμμόθρεφτος (κατά τον άξεστο Φιλ) είναι διαβασμένος και σπουδάζει ιατρική χειρουργική, πράγμα που δεν το αντιλαμβάνεται ακριβώς ο matcho Φιλ και δεν μπορεί να πιάσει το νόημα, όταν ο μικρός του αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο πατέρας του και πώς ανακάλυψε το πτώμα του. Ούτε έπιασε το νόημα ο Φιλ, όταν ο μικρός του είπε ότι ο πατέρας του δεν τον ήθελε μαλθακό, αλλά σκληρό. Ούτε κατάλαβε, όταν του αποκάλυψε ότι η μητέρα του είναι αλκοολική και ο νεαρός μαμμόθρεφτος, του απάντησε με παγωμένο βλέμμα, ότι το ξέρει αυτό και ότι η μητέρα του δεν έπινε ποτέ. Άρχισε να πίνει κάτω από την καταπίεση που αισθανόταν στο αγρόκτημα των δυο πλούσιων αδελφών.
Ο θεατής όμως έχοντας ακούσει την αφήγηση από τις πρώτες σεκάνς του φιλμ, γνωρίζει την ειρωνεία της αφήγησης και περιμένει (εκεί βρίσκεται και το suspense) να δει ποιό θα είναι το αποτέλεσμα της σχέσης του matcho Φιλ και του μαμμόθρεφτου, αφού και οι δύο έχουν περάσει δύσκολη παιδική ηλικία. Μόνο που ο σκληρός Φιλ την υποψιάζεται για το λεπτεπίλεπτο νεαρό, ενώ ο νεαρός έχει ανακαλύψει στοιχεία από το παρελθόν του Φιλ και τον κρατάει.  
Η Τζέιν Κάμπιον κινεί αργά την κάμερα, τόσο μέσα στους κλειστούς χώρους του πλούσιου σπιτιού, όσο και έξω στις αχανείς εκτάσεις που το περιβάλλουν (με τη φωτογράφηση της Άρι Βέγκνερ). Η δε κίνηση αυτή δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, έτσι που ακόμα και οι ανοικτοί ορίζοντες με τη συνοδεία της υποτονικής, αλλά καθαρά θριλερικής μουσικής του Τζον Γκρίνγουντ πέφτουν και πλακώνουν την Ρόουζ (για παράδειγμα: δεν είναι η «ηρωική» μουσική του Τζον Μπάρι που κάλυπτε τις αχανείς εκτάσεις του «Χορεύοντας με τους λύκους»).
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς σε ένα κόντρα ρόλο από αυτούς που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα είναι άριστος, ενώ ο αδύνατος Κόντι Σμιτ Μακφί κλέβει την παράσταση και ειδικά με εκείνο το βλέμμα του που κάθε άλλο παρά αθώο φαντάζει.
Η Κίρσντεν Ντανστ παίζει σπαρακτικά την πάντοτε αμήχανη σε όσα βλέπει γύρω  της, όπως και ο Τζέσι Πλέμονς, που υποδύεται τον αδελφό που δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί εύκολα από τις οικογενειακές παραδόσεις.
Ο τίτλος της ταινίας βασίζεται στον Ψαλμό 22:20 που αναφέρει: «Ελευθέρωσε την ψυχή μου από τη ρομφαία, τη μοναδική μου ψυχή από την εξουσία του σκύλου» (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 1/12/2021 στο Netflix
Είδος: Γουέστερν, Αισθηματική, Δράμα (126΄)
Χώρες: ΗΒ, Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία (2021) 
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλέμονς, Κόντι Σμιτ Μακφί
Σύνοψη: Ο χαρισματικός κτηνοτρόφος Φιλ Μπέρμπανκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) προκαλεί φόβο και θαυμασμό στους γύρω του. Όταν ο αδελφός του φέρνει στο σπίτι τη νέα του γυναίκα (Κίρστεν Ντανστ) και τον γιο της (Κόντι Σμιτ Μακφί), ο Φιλ τους βασανίζει μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ερωτευτεί (Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 18/11/2021 σε διανομή Odeon)