6/12/21

Η τέλεια ληστεία - La casa de papel (5th season, volume 2)

Είδα το 2ο μέρος της 5ης σεζόν του La casa de papel και ομολογουμένως ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου, παρόλο που μέχρι το φινάλε μου χάρισε μια – δυο ανατροπές, που γίνονται αποδεκτές εφόσον αποδεχθείς τη συνθήκη ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν.
Η τέλεια ληστεία που βασανίζει τους θαυμαστές της και το κοινό της από το 2017 είναι πολύ φυσικό να βαλτώσει κάποια στιγμή και αυτό ήταν πιο έντονο στο πρώτο μέρος της πέμπτης σεζόν που είδα πριν λίγους μήνες. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί έκοψαν τη σεζόν σε δύο «τόμους»: για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Το κλου του 2ου μέρους της 5ης σεζόν είναι τα flashbacks που συνδέουν το φινάλε με την πρώτη σεζόν, επαναφέρουν στην επιφάνεια κάποια ξεχασμένα πρόσωπα και δικαιολογούν πώς ξεκίνησε ο Καθηγητής να σχεδιάζει τη ληστεία, ακολουθώντας «την οικογενειακή παράδοση».
Εν τω μεταξύ, έξω από την τράπεζα ο κολονέλ Ταμάγιο (ο επικεφαλής της όλης επιχείρησης έξω από την τράπεζα) φτάνει στο σημείο να θέλει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους που έχουν γεμίσει από θαυμαστές των ληστών και χύνουν μαύρο δάκρυ, όταν πληροφορούνται το παραμικρό δυσάρεστο για τους... ήρωές τους.
Ο Καθηγητής πάλι, αιφνιδιάζει τους πάντες με το σχέδιό του, που δύσκολα καταλαβαίνεις ποιο είναι ακριβώς, αφού κάθε τρεις και λίγο υπάρχει και μια ανατροπή, η οποία για να εξηγηθεί, πρέπει να παρεμβληθεί και ένα flashback, ώστε να δούμε πώς σκέφθηκε τη ληστεία και πώς σχεδίασε να την εκτελέσει.
Το αμφίσημο φινάλε έρχεται ύστερα από την τελική αναμέτρηση του Ταμάγιο και του Καθηγητή, η οποία είναι περισσότερο εγκεφαλική παρά πολεμική. Ο ένας ισχυρίζεται πως έχει κερδίσει και θα τους κλείσει όλους στη φυλακή ισοβίως και ο άλλος ισχυρίζεται πως έχει κάνει τη ληστεία του αιώνα, διότι εάν κλειστούν φυλακή η Ισπανία θα χάσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, το χρηματιστήριο και η οικονομία της θα καταρρεύσουν «όπως στην Ελλάδα» (ναι, το αναφέρει αυτό) και κύριος υπεύθυνος θα είναι ο Ταμάγιο. 
Όπως προανέφερα, εάν έχεις αποδεχθεί τη συνθήκη, ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν και εάν έχεις ταυτισθεί με τους ληστές ως «λαϊκούς ήρωες», τότε το 2ο μέρος της 5ης σεζόν θα σου χαρίσει πολλές συγκινήσεις (μέχρι δακρύων). Εάν όμως το παρακολουθείς από περιέργεια, επειδή παρατράβηξε αυτή η ιστορία, που σου είχε χαρίσει μια ευρηματική 1η σεζόν, τότε θα απογοητευτείς από τη διαπίστωση ότι μπροστά στο αδιέξοδο που είχαν οδηγηθεί οι σεναριογράφοι και πάλι καλά που φτάσαμε σ’ αυτό το φινάλε. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 3/12/2021 στο Netflix
Είδος: Περιπετειώδης σειρά (5η σεζόν, Β΄ μέρος, 5 επεισόδια) 
Δημιουργός της σειράς: Άλεξ Πίνα 
Διανομή ρόλων:
Καθηγητής: Άλβαρο Μόρτε / Κολονέλ Ταμάγιο: Φερνάντο Κάγιο / Τόκιο: Ούρσουλα Κορμπερό / Μπερλίν: Πέδρο Αλόνσο / Ελσίνκι: Ντάρκο Πέριτς / Αλίθια Σιέρα: Νάγια Νίμρι / Μόνικα: Έσθερ Ασίμπο /  Γανδία: Χοσέ Μανουέλ Πόγκα / Αρτούρο: Ενρίκε Άρτσε / Ρίο: Μιγκέλ Χεράν / Ντένβερ: Τζέιμι Λορέντε