Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

8/12/21

Μπενεντέτα - Benedetta

Τολμηρή ταινία του Πολ Βερχόφεν («Ολική επαναφορά», «Βασικό ένστικτο», «ShοwgirIs», «Μαύρο βιβλίο», «Εκείνη») βασισμένη σε αληθινή ιστορία, όπως καταγράφηκε στο βιβλίο «Άσεμνες Πράξεις: Η ζωή μιας λεσβίας καλόγριας στην Αναγεννησιακή Ιταλία» της Τζούντιθ Σ. Μπράουν. 
Η Μπενεντέτα του τίτλου (Βιρζινί Εφιρά) είναι μια φιλόδοξη –και σεξουαλικά, έτοιμη για όλα- καλόγρια, η οποία έχοντας πιάσει το νόημα της εποχής της, «κατασκευάζει» θαύματα, προκειμένου να ανέβει στην ιεραρχία της μονής. Ανέλπιστη σύντροφός της θα εμφανιστεί η Μπαρτολομέα, στο πρόσωπο της δικιάς μας Δάφνης Πατακιά («Μποέμικη ψυχή», «Γουινόνα», «Μελτέμι»), με την οποία θα συνάψει σχέση (με μπόλικες τολμηρές –έως βλάφημες από θρησκευτική άποψη- σκηνές). Η σχέση τους όμως θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη μονή, της οποίας ηγείται ως Ηγουμένη η Σαρλότ Ράμπλινγκ, και οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στον Βερχόφεν να δείξει παραστατικά όλα τα στοιχεία που βασάνιζαν τους ανθρώπους το 17ο αιώνα, όπως θρησκοληψία, υποκρισία και όλα εν μέσω πανδημίας, στην εξάπλωση της οποίας συνέβαλε η Εκκλησία, όπως υπαινίσσεται με χαρακτηριστικές σκηνές προς το φινάλε.
Εικαστικά άψογη η ταινία και με σκηνοθετικό ρυθμό που δεν αφήνει περιθώρια, διαθέτει δυο αρκετά καλές ερμηνείες από την Εφιρά και την Πατακιά και ένα αυθεντικό γενικά περιβάλλον, αλλά με εξαιρετικά τολμηρή και αυθάδη ματιά από τον Βερχόφεν. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 7/12/2021 στο Cinobo
Είδος: Δράμα, Βιογραφική (131΄) 
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία (2021)
Σκηνοθεσία: Πολ Βερχόφεν
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Δάφνη Πατακιά, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Λαμπέρ Γουιλσόν, Ολιβιέ Ραμπουρντέν
Σύνοψη: Στα τέλη του 17ου αιώνα, με την πανούκλα να θερίζει τη χώρα, η Μπενεντέτα Καρλίνι μπαίνει στο μοναστήρι της Πέσκια, στην Τοσκάνη. Ικανή από νεαρή ηλικία να κάνει θαύματα, βλέπει την επίδραση που έχει στη ζωή της κοινότητας να εξελίσσεται άμεσα και συγκλονιστικά. Όταν η Μπενεντέτα παίρνει στο μοναστήρι της μια νεαρή γυναίκα για να τη σώσει από την κακοποιητική της οικογένεια, οι δυο γυναίκες θα συνάψουν μια παθιασμένη ερωτική σχέση με απρόβλεπτες συνέπειες. (Προβλήθηκε στους κινηματογράφους από 18/11/21 σε διανομή Cinobo)