Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

1/12/21

Ο φάρος - The lighthouse

Ο οραματιστής και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς, τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό θρίλερ «Η Μάγισσα» (The Witch) επιστρέφει αυτή τη φορά με ένα δεύτερο, ανεξάρτητο αριστούργημα: μια ακόμη πιο αινιγματική ταινία υπαρξιακού τρόμου που ταυτόχρονα εξερευνά τα σκοτεινά ένστικτα των αντρών, όταν αυτοί αφεθούν σε ένα παιχνίδι εξουσίας, με κόστος τη δική τους πνευματική ισορροπία.
Ο Γουίλεμ Νταφόε και ο Ρόμπερτ Πάτινσον σε ένα ρεσιτάλ ερμηνειών υποδύονται τον Τόμας Γουέικ έναν παλαίμαχο φαροφύλακα ο πρώτος και τον Εφραίμ Γουίνσλοου πρωτάρη και by the book συμπεριφερόμενο φαροφύλακα ο δεύτερος.
Η εξοντωτική συντήρηση του φάρου και τα σκληρά καθημερινά καθήκοντα αποτελούν μια βασανιστική ρουτίνα κάτω από τις ριπές του ανέμου και το πηχτό σκοτάδι για τον πρωτάρη Γουίνσλοου, ο οποίος εκνευρίζεται περισσότερο από την σκληρότητα και την εις βάρος του  εκμετάλλευση από τον παλαίμαχο Γουέικ. Η εμμονή με το καθήκον, οι θολές μνήμες, οι αληθινές ταυτότητες πίσω από τον μύθο, οι επίπονες σωματικά βάρδιες και η απελπισία τους μέσα στον φάρο που μοιάζει ξεχασμένο από τους ανθρώπους, θα οδηγήσουν τη σχέση τους σε ακραίες καταστάσεις. Το ψυχολογικό παιχνίδι θα είναι αδιάκοπο. Η κουραστική καθημερινότητα είναι μόνο η αρχή ενός βιβλικού ολέθρου και οι ιστορίες των δυο αντρών θα ξεδιπλωθούν σταδιακά.
Έντονα κλειστοφοβική η ταινία, παίζει με τους μύθους της ανθρώπινης ύπαρξης και φτάνει μέχρι εκείνον του Προμηθέα που τιμωρήθηκε από τους θεούς γιατί έφερε το φως στην ανθρωπότητα. Τουλάχιστον, αυτό το θέμα είναι ολοφάνερο στην ταινία, η οποία επιπλέον είναι επηρεασμένη και από το The Lighthouse, ένα ημιτελές διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ενώ μέσα από κάποιες σκηνές αυτοϊκανοποίησης, φαίνεται να θέλει να αγγίξει και ψυχολογικά φροϋδικά θέματα, χωρίς όμως να κάνει υπαινιγμούς περί ομοφυλοφιλίας για τη μεταξύ των δύο ανδρών σχέση.
Η ταινία, που συζητήθηκε πολύ στο φεστιβάλ του Σάντανς το 2015, έχει γυριστεί σε ασπρόμαυρο φιλμ 35 χιλιοστών, με μια αισθητική που παραπέμπει σε φωτογραφία του 19ου αιώνα, καθώς και σε κάδρο που έφτασε να έχει μια σχεδόν τετράγωνη αναλογία διαστάσεων 1.19:1. Στη χώρα μας προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 30/11/2020 σε διανομή Tulip. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 1/12/2021 στο Netflix
Είδος: Δράμα, Τρόμου, Μυστηρίου (109’)
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς (2019)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Έγκερς 
Παίζουν:  Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον
Σύνοψη: Η ιστορία του φιλμ είναι τοποθετημένη στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ γύρω στο 1890. Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και, τελικά, θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια.