Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

28/11/21

Ο Γκρίζος Άνθρωπος - Mark Greaney

Ο Κορτ Τζέντρι στον πρόλογο του μυθιστορήματος διαφεύγει με ένα Λαντ Ρόβερ από το Ιράκ, όταν μπροστά στα μάτια του ένα Σινούκ πέφτει φλεγόμενο στο έδαφος. Αυτοί πάνε, τελείωσαν, σκέφτεται και συνεχίζει την πορεία του, βλέποντας μαχητές της Αλ-Κάιντα να πλησιάζουν τα συντρίμμια του Σινούκ. Αλλά η συνείδησή του δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί. Είναι πατριώτες του, αμερικανοί σύντροφοι, ίσως και συμπολεμιστές κάποια στιγμή. Έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει και να πάρει την εκδίκησή του. 
Θα το κάνει και θα ξεπαστρέψει μερικούς από αυτούς, αλλά είναι περισσότεροι και τον αιχμαλωτίζουν. Εάν ήξεραν ότι ο Τζέντρι, είναι αυτός που τον αποκαλούν Γκρίζο Άνθρωπο, θα τον άφηναν να φύγει. Γιατί ο Γκρίζος Άνθρωπος είναι ένας θρύλος που ολοκληρώνει σιωπηλά τη μια δουλειά μετά την άλλη, κατορθώνοντας το αδύνατο, προτού χαθεί ξανά στο σκοτάδι. Και πάντα πετυχαίνει το στόχο του. 
Όμως, στον κόσμο υπάρχουν δυνάμεις πιο θανάσιμες από τον Τζέντρι. Δυνάμεις όπως τα χρήματα. Η εξουσία. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τα μοναδικά πράγματα για τα οποία αξίζει να πολεμήσεις. Και στα μάτια τους, ο Τζέντρι έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του. Θα τον βοηθήσουν να ξεφύγει από την αιχμαλωσία του, αλλά αναθέτοντάς του την επόμενη αποστολή δεν είναι βέβαιο ότι θα τον περιμένουν να επιστρέψει.  
Ο συγγραφέας Μαρκ Γκρίνι που συνέχισε το έργο του Τομ Γκλάνσι  και δημιούργησε νέες περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον ειδικό πράκτορα  Τζακ Ράιαν («Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», «Παιχνίδια ολέθρου», «Άμεσος κίνδυνος», «Απόλυτος κίνδυνος» είναι οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε αυτός ο χαρακτήρας), έχει δημιουργήσει τον Γκρίζο Άνθρωπο στα χνάρια όχι του Τζακ Ράιαν που ήταν αναλυτής στη CIA, αλλά στα χνάρια άλλων δύο ηρώων: του Τζέισον Μπορν (της δολοφονικής μηχανής) και του Τζακ Ρίτσερ (του κυνηγού της παρανομίας).
Ο Γκρίζος Άνθρωπος είναι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας, και αποτελεί ντεπούτο του συγγραφέα Μαρκ Γκρίνι και μάλιστα πολύ επιτυχημένο. Απόδειξη ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας υπερπαραγωγής (για λογαριασμό του Netflix) με τον Ράιαν Γκόσλιν στο ρόλο του Γκρίζου Ανθρώπου και τους: Κρις Ίβανς, Μπίλι Μπομπ Θόρντον και Άνα Ντε Άρμας.
Το μυθιστόρημα που το διάβασα άνετα χάρη στη γλαφυρή και πυκνή γραφή του Μαρκ Γκρίνι, κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Anubis σε μετάφραση Βασίλη Αθανασιάδη.