27/11/21

Ο καστανάνθρωπος - Chestnut man

Τυπική σειρά μυστηρίου του στυλ whodunit, εμπλουτισμένη με παράλληλη ιστορία που έχει ρίζες στο παρελθόν.
Η ιστορία της σειράς διαδραματίζεται σε ένα ήσυχο προάστιο της Κοπεγχάγης, όπου η αστυνομία ένα θλιβερό πρωινό του Οκτωβρίου κάνει μια τρομερή ανακάλυψη. Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται βάναυσα δολοφονημένη σε μια παιδική χαρά και το ένα της χέρι λείπει. Από πάνω της κρέμεται ένα ανθρωπάκι κατασκευασμένο από κάστανα και σπίρτα. 
Η Νάγια Τούλιν, μια φιλόδοξη νεαρή ντετέκτιβ που την υποδύεται η Ντανίκα Κούρτσιτς αναλαμβάνει την υπόθεση μαζί με το νέο της συνεργάτη Μαρκ Ες που έχει έρθει με μετάθεση από την Europol, τον οποίο υποδύεται ο Μίκελ Μπο Φούλσγκαρντ. Έχουν διαφορές νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς, καθώς και τραύματα από το παρελθόν, αλλά το μυστήριο με το μικρό καστανάνθρωπο θα τους φέρει κοντά επειδή διαθέτει ένα πολύ περίεργο στοιχείο: τα αποτυπώματα πάνω στο μικροσκοπικό αυτό γλυπτό ανήκουν στην κόρη μιας υπουργού, η οποία έχει εξαφανιστεί πριν ένα χρόνο περίπου και θεωρείται νεκρή από την υπουργό και το σύζυγό της.
Στο πλαίσιο του φόνου και των άλλων που θα ακολουθήσουν, συνδυάζεται και η επιπλέον έρευνα για το χαμένο κορίτσι.
Δυνατό μυστήριο, σφιχτή σκηνοθεσία, πολύ καλές ερμηνείες, ατμόσφαιρα αρκούντως μουντή και ψυχοπλακωτική κάνουν τη μίνι σειρά ενδιαφέρουσα για παρακολούθηση ένα βροχερό Σαββατοκύριακο.
Η ιστορία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Søren Sveistrup, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Διόπτρα  (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Θρίλερ, Δράμα (σειρά 6 επεισοδίων των 50΄ περίπου)
Χώρα: Δανία (2021)
Σκηνοθεσία: Κάσπερ Μπαρφόεντ, Μίκελ Σέρουπ
Παίζουν: Ντανίκα Κούρτσιτς, Μίκελ Μπο Φούλσγκαρντ, Ίμπεν Ντόρνερ,  Αντερς Χόβε
Σύνοψη: Μια φιγούρα φτιαγμένη από κάστανα είναι το μόνο στοιχείο που έχουν δύο ντετέκτιβ, για να πιάσουν τον φονιά που συνδέεται με την εξαφάνιση του παιδιού μιας πολιτικού (Προβάλλεται στο Netflix)