Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

25/12/21

Και στις καλύτερες οικογένειες – Las mejores familias

Μαύρη κωμωδία καταστάσεων και συμπεριφορών, με κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις από τον περουβιανό Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν. 
Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται στη Λίμα και αφορά στη ζωή δύο εύπορων αριστοκρατικών οικογενειών που ζουν σε αρχοντικά, τα οποία συνορεύουν και ταυτόχρονα καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο μάλιστα ο σκηνοθέτης με χρήση ντρόουν μας δείχνει ότι είναι περικυκλωμένο από δυο πολιτικές διαδηλώσεις με διαφορετικές διεκδικήσεις και συνθήματα, που «μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση», όπως μαθαίνουμε από την ανοικτή τηλεόραση στο ένα από τα δυο σπίτια.
Μέσα στο τεράστιο αυτό κτήμα που είναι τόσο περίκλειστο ώστε θυμίζει τα «Παράσιτα», ζουν «στον κόσμο τους» οι εύποροι του Περού, που σχολιάζουν και σαρκάζουν την κατάσταση που επικρατεί «έξω», χωρίς να δίνουν σημασία στο υπηρετικό προσωπικό που ανήκει στους «έξω» και χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ήδη βρίσκονται σε κατάσταση παρακμής.
Η άφιξη του γκέι γιου της μιας οικογένειας, θα δημιουργήσει τσουνάμι αντιδράσεων, αφού οι πουριτανοί και συντηρητικοί συγγενείς, πάνω που έχουν συμβιβαστεί στην ιδέα και τον περιμένουν με τον σύντροφό του, τον βλέπουν να καταφθάνει με μια άγνωστη σ’ αυτούς κοπέλα, για την οποία εκφράζει και την πρόθεσή του να παντρευτεί. Θα προκληθεί ταραχή και η κοπέλα αυτή αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Ο Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά στοιχεία σαπουνόπερας σχολιάζει με ακρίβεια, αλλά και με εξαιρετική λεπτότητα, το ρήγμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία, οικονομικά και κοινωνικά δημιουργώντας κοινωνικά και οικονομικά χάσματα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2013 στην πρωτεύουσα Λίμα του Περού, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός τείχους που χωρίζει τις πλούσιες γειτονιές από τις φτωχές.
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται ανάμεσα στις δύο -βασικά μητριαρχικές- οικογένειες είναι κωμικοτραγικά και ο Φουέντες-Λεόν σχοινοβατεί με επιδεξιότητα κρατώντας ισορροπία μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας μέχρι το φινάλε, στηριζόμενος και στις πολύ καλές ερμηνείες. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 28/12/2021 
Αποκλειστικά στο Cinobo
Είδος: Κωμωδία (99΄)
Χώρα: Περού (2020)
Σκηνοθεσία: Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν
Παίζουν: Τζέλι Ρεατέγκι, Γκράσια Ολάγιο, Τατιάνα Αστένγκο, Γκαμπριέλα Βελάσκεθ.
Σύνοψη: Η Λουσμίλα (Τατιάνα Αστένγκο) και η Πέτα (Γκαμπριέλα Βελάσκεθ) είναι αδελφές που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί σε σπίτια αριστοκρατικών οικογενειών. Οι δύο αδελφές είναι σχεδόν μέλη της οικογένειας αλλά... ίσως όχι για όλους. Όλα αλλάζουν όταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό φέρνει τα πάνω κάτω για τις δύο οικογένειες, που βλέπουν την ιεραρχία τους να καταρρέει εν μέσω ενός μεγάλου πάρτυ γενεθλίων.