23/12/21

Καλά Χριστούγεννα

Υπάρχει ένα διήγημα του αμερικανού συγγραφέα William Sydney Porter (γνωστού ως O. Henry) που έζησε από το 1862 ως το 1910. Το διήγημα έχει τίτλο The Gift of the Magi (Το Δώρο των Μάγων) και αφηγείται μια ιστορία για έναν νεαρό σύζυγο και τη σύζυγο του και πώς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να αγοράσουν εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, χριστουγεννιάτικα δώρα κρυφά ο ένας για τον άλλον με πολύ λίγα χρήματα και να τα προσφέρουν ως έκπληξη την παραμονή των Χριστουγέννων. Δημοσιεύτηκε το 1905 στο The New York Sunday World ως μια συναισθηματική ιστορία με ηθικό δίδαγμα για τα δώρα αγάπης και υπήρξε δημοφιλής επειδή έκτοτε δημοσιεύεται στην περίοδο των Χριστουγέννων. Η πλοκή του διηγήματος και η ανατροπή (το twist, θα λέγαμε σε μοντέρνα ελληνικά) στο φινάλε του, θεωρείται κλασικό παράδειγμα κωμικής ειρωνείας.  
Σύμφωνα με την υπόθεση: Την παραμονή των Χριστουγέννων, η Ντέλα Γιάνγκ  ανακαλύπτει ότι έχει 1 δολάριο και 87 σεντς για να αγοράσει ένα δώρο στον σύζυγό της Τζιμ. Επισκέπτεται το κοντινό κατάστημα μιας κομμώτριας, της Μαντάμ Σοφρονί, η οποία αγοράζει τα μακριά μαλλιά της Ντέλα για 20 δολάρια. Στη συνέχεια, η Ντέλα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να αγοράσει μια πλατινένια αλυσίδα ρολογιών τσέπης για τον Τζιμ, ο οποίος κρεμάει από ένα φτηνό κορδόνι το ρολόι τσέπης, που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του.
Όταν ο Τζιμ γυρίζει από τη δουλειά εκείνο το βράδυ, η Ντέλα μπροστά στην έκπληξή του που τη βλέπει κοντοκουρεμένη, παραδέχεται ότι πούλησε τα μαλλιά της για να του αγοράσει την αλυσίδα. Ο Τζιμ στεναχωρημένος πλέον προσφέρει στην Ντέλα το δώρο της, ένα σετ διακοσμητικών χτενών, τις οποίες εκείνη δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι να ξαναβγούν τα μαλλιά της. Η Ντέλα τον παρηγορεί ότι «δεν πειράζει, τα μαλλιά της θα μακρύνουν» και προσφέρει στον Τζιμ την αλυσίδα για το ρολόι του πατέρα του που «δεν του αξίζει να κρέμεται από ένα κορδόνι» και εκείνος της απαντάει ότι το πούλησε για να αγοράσει τις χτένες της.
Αν και τα δώρα που αντάλλαξαν ο Τζιμ και η Ντέλα δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν, μόνο οι δυο τους γνωρίζουν πόσο μακριά έφτασαν για να δείξουν ο ένας στον άλλο την αγάπη τους και πόσο ανεκτίμητη είναι η πραγματική αγάπη.
Η ιστορία τελειώνει με τον αφηγητή-συγγραφέα να συγκρίνει τα δώρα αγάπης που με τόση θυσία πρόσφεραν ο ένας στον άλλο, με εκείνα των βιβλικών Μάγων.