22/12/21

Νέες ταινίες από 23/12/2021

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από 23/12/2021 στους κινηματογράφους.
Σμύρνη μου αγαπημένη - Smyrna my beloved
Είδος: Δράμα, Ιστορική   
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης 
Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδου, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou, Γιάννης Βογιατζής
Σύνοψη: H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.
Διανομή: Tanweer
Σχόλιο: Υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα με μια άρτια φωτογράφιση (σέπια χρώματα που παραπέμπουν στην εποχή) από τον Σίμο Σαρκετζή, που σε «στέλνει» πίσω στην εποχή των τραγικών γεγονότων και πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, οι οποίοι το έχουν παίξει και στο θέατρο με τη Μιμή Ντενίση. (βλ. αναλυτική παρουσίαση ΕΔΩ)

The Matrix Resurrections 
Είδος: Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας (148΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Λάνα Γουατσόφσκι 
Παίζουν: Κίανου Ριβς, Κάρι-Αν Μος, Κριστίνα Ρίτσι, Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ, Τζέντα Πίκετ Σμίθ, Τζέσικα Χένγουικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζόναθαν Γκροφ 
Σύνοψη: Η πολυαναμενόμενη τέταρτη ταινία του πρωτοποριακού franchise που επαναπροσδιόρισε το είδος της Επιστημονικής Φαντασίας. Η νέα ταινία ενώνει ξανά τους αρχικούς πρωταγωνιστές Κιάνου Ριβς και Κάρι-Αν Μος στους εμβληματικούς ρόλους που έκαναν διάσημους, τον Νίο και την Τρίνιτι.
Διανομή: Tanweer
Σχόλιο: Εντυπωσιακή ταινία, που όμως δεν προσθέτει τίποτα περισσότερο στο μύθο του Matrix εκτός ίσως από το γεγονός των νέων ερμηνευτών:  ο Λορενς Φίσμπερν (Μορφέας) αντικταστάθηκε από τον Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ και ο Χιούγκο Γουίβινγκ (ως πράκτορας Σμιθ) αντικαταστάθηκε από τον Τζόναθαν Γκροφ. Επίσης υπάρχουν και δύο νέοι χαρακτήρες (Τζέσικα Χάνγουικ και Νιλ Πάτρικ Χάρις) σε φρέσκους ρόλους. (Περισσότερα στοιχεία ΕΔΩ)

Gunda 
Είδος: Ντοκιμαντέρ   
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020) 
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Κοσακόφσκι 
Σύνοψη: Ασπρόμαυρο, χωρίς διαλόγους ή μουσική, υπό τη συνοδεία μόνο των ήχων του περιβάλλοντος, το νέο ντοκιμαντέρ του δεξιοτέχνη Ρώσου σκηνοθέτη έρχεται να μας βυθίσει στην καθημερινότητα των ζώων μιας φάρμας και να μας υπενθυμίσει ότι, όπως εμείς, έτσι κι εκείνα, δεν είναι απλά «πρώτη ύλη», αλλά πλάσματα που ζουν κι αισθάνονται.
Διανομή: Ama Films
Σχόλιο: Εξαιρετικό, διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα.

Φεγγαρόσκονη - Moonbound
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Οικογενειακή (85΄)
Χώρα: Αυστρία (2021)
Σκηνοθεσία: Αλ Σαμάντι Αχαντί 
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά 
Σύνοψη: Βασισμένο σε ένα από τα πιο δημοφιλή γερμανικά παιδικά βιβλία, το Moonbound αφηγείται την ιστορία του μικρού Πιτ, ο οποίος θα ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι μαζί με άλλους δύο θεότρελους τύπους, ώστε να σώσει τη μικρή του αδερφή.
Διανομή: Tanweer