26/12/21

Το κορίτσι από το Όσλο – Bortført

Η εξαφάνιση ενός κοριτσιού από τη Νορβηγία, στην έρημο του Σινά, δημιουργεί μια αλυσίδα διπλωματικών και βίαιων γεγονότων διαρκείας δέκα ημίωρων επεισοδίων στο Netflix.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μελόδραμα, με φόντο τις ισραηλο-νορβηγικές σχέσεις που έχουν αντίκτυπο και στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο.
Η σειρά ξεκινά με τους γονείς της Πία (της κοπέλας του τίτλου), να ετοιμάζονται να κάνουν έκπληξη στα γενέθλια της κόρης τους και να διαπιστώνουν ότι αυτή απουσιάζει από τον κοιτώνα της. Την επόμενη στιγμή βλέπουμε την κόρη τους Πία (την υποδύεται η Άντρεα Μπέρτζεν) σε μια παραλία με δύο ισραηλινούς φίλους της και μια φίλη, όπου μια τρομοκρατική οργάνωση τους απαγάγει και για να τους απελευθερώσουν απαιτούν την αποφυλάκιση 12 συντρόφων τους από τι φυλακές του Ισραήλ και ενός φυλακισμένου στη Νορβηγία.
Τα δύο υπουργεία αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες, από Ισραήλ και Νορβηγία αναλαμβάνουν επίσημα την έρευνα, με τους Νορβηγούς να μη δείχνουν και μεγάλο ενθουσιασμό για διαπραγματεύσεις, ενώ η μητέρα της Πία η Άλεξ (Άνεκε φον Ντερ Λίπε), που ήταν μάλλον διπλωματική υπάλληλος και είχε συμμετάσχει το 1993 σε ειρηνευτικές συνομιλίες, φτάνει στο Ισραήλ όπου έχει κάποιον γνωστό, τον Αρίκ (Άμος Ταμάμ) ένα υψηλό κυβερνητικό στέλεχος για να τη βοηθήσει. 
Από τη στιγμή εκείνη ξεκινούν μια σειρά επαφές και διαβουλεύσεις, άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε παρασκηνιακά για την απελευθέρωση της Πία. Αν και το σενάριο απευθύνεται σε γνώστες της γεωπολιτικής στην περιοχή, παρουσιάζει γενικά ενδιαφέρον, διότι ότι σε κάθε επεισόδιο έχουμε ένα νέο πρόβλημα και μια ανατροπή, που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο κυβερνητικός Αρίκ, που βοηθάει τη μητέρα της Πία έχει «αδυναμίες» που τον κρατούν δέσμιο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει, γι’ αυτό και αναθέτει σε μισθοφόρους να «λύσουν» το θέμα.
Η σειρά θα μπορούσε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από το σήριαλ Homeland, εάν δεν έμπλεκε πάρα πολλά θέματα σε ημίωρα. Η ιδέα του σεναρίου είναι καλή, αλλά η εκτέλεση χωλαίνει στο ότι κάπου ο θεατής χάνει το νήμα στους διαδρόμους της ισχύος, τόσο των επίσημων κρατικών οργάνων, όσο και των οργανώσεων που εμπλέκονται και έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Η δράση πάντως είναι συνεχής. Οι σκηνές βίας εναλλάσσονται με τις μελοδραματικές, αλλά η σειρά δεν έχει το νεύρο που θα σε κρατήσει στον καναπέ σου. Απλά, ενδιαφέρουσα. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, Δράση (σειρά 10 επεισοδίων των 30-35΄)
Χώρες: Ισραήλ, Νορβηγία (2021)
Σκηνοθεσία: Ουρί Μπαρμπάς και Στίαν Κρίστιανσεν 
Παίζουν: Άντρεα Μπέρτζεν, Άνεκε φον Ντερ Λίπε, Άμος Ταμάμ, Ράιντα Αντόν, Σαντί Μαρί, Ντάνιελ Λίντμαν, Τζαμεέλ Χουρί   
Σύνοψη: Η Πία και δύο Ισραηλινοί φίλοι της απάγονται από τρομοκρατική οργάνωση στην έρημο του Σινά, η οποία απειλεί ότι θα τους σκοτώσει εάν δεν απελευθερωθούν 12 σύντροφοί τους.