Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

26/12/21

1.000 χιλιόμετρα ως τα Χριστούγεννα - A mil kilómetros de la Navidad

Ο Ραούλ είναι ένας 30χρονος, στον οποίο από τα παιδικά του χρόνια, όλες οι συμφορές της ζωής, τού συμβαίνουν κάθε Χριστούγεννα. Για το λόγο αυτό, απεχθάνεται τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τους Τρεις Μάγους και ό,τι μυρίζει χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Κάθε χρόνο περνά τις γιορτές σε κάποια απομακρυσμένη παραλία, αλλά φέτος το αφεντικό του έχει άλλα σχέδια: θα πρέπει να ελέγξει ένα εργοστάσιο μαντολάτων στο Βαλβέρδε, σ' ένα χωριό που ζει περιμένοντας τα Χριστούγεννα. Και, σαν να μην φτάνει αυτό, θα πρέπει να φιλοξενηθεί στον ξενώνα της Πάουλα, της δασκάλας του χωριού, που ονειρεύεται να σπάσει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη live παράσταση της Γέννησης στον κόσμο. 
Κόλαση για τον Ραούλ, αλλά ονειρικό πλαίσιο για θεατές που τους αρέσουν αυτές οι ταινίες. Στολίδια, διάκοσμος, έλατα στολισμένα, θεατρική απόδοση της Γέννησης του Θεανθρώπου από τους κατοίκους, χιόνι που πέφτει συνεχώς, υπέροχη φωτογραφία του Σέρτζι Γκαγιάρντο και η κατάλληλη ανάλαφρη μουσική από τη Βανέσα Γκάρντε και φυσικά αίσθημα. Όλα τα έχει το παραμύθι. 
Το ερώτημα της συγκεκριμένης ταινίας είναι: Θα καταφέρει ο Ραούλ να αντισταθεί στην εορταστική χαρά, ή θα καταλήξει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στα Χριστούγεννα από ό,τι έχει κάνει ποτέ πριν; Δεν είναι και δύσκολη η πρόβλεψη. 
Μια ταινία όπως πολλές άλλες του είδους, φωτογραφικά βγαλμένη μέσα από παλιές κάρτες σαν κι αυτές που ταχυδρομούσαμε και θεματικά ικανή να αναδείξει τη χαρά των Χριστουγέννων, την καλή θέληση όλων τέτοιες μέρες, ώστε να μη χαλάσει η ατμόσφαιρα, τη συγκατάβαση, την αίσθηση της ενότητας στην κοινότητα και την αλληλεγγύη.
Ο χαρακτήρας του Ραούλ, βασίζεται στον γκρινιάρη Εμπενέζερ Σκρουτζ της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς και ερμηνεύεται από τον Τάμαρ Νόβας, που φυσιογνωμικά θυμίζει το δικό μας Τόνυ Σφήνο. Τη δε δασκάλα υποδύεται χαριτωμένα η Άντρεα Ρος.
Ευχάριστη και διασκεδαστική η ταινία, στο πνεύμα των ημερών, με φυσικό διάκοσμο ορεινές περιοχές, όπως το Αρτιές μια μικρή πόλη στην κοιλάδα Αράν, το Μπενάσκε και άλλες πόλεις στην επαρχία Χουέσκα καθώς και σε διάφορες τοποθεσίες στη Σεγκόβια, τη Μαδρίτη και τη Γκουανταλαχάρα, όπου και  η πραγματική βιοτεχνία μαντολάτων. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 24/12/2021 στο Netflix
Είδος: Αισθηματική, Κωμωδία (102΄)
Χώρα: Ισπανία (2021)
Σκηνοθεσία: Αλβάρο Φερνάντεζ Αρμέρο
Παίζουν: Τάμαρ Νόβας, Άντρεα Ρος, Μαρ Ντελ Χόγιο, Ραούλ Χιμένες
Σύνοψη: Ένας ελεγκτής που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα πηγαίνει για δουλειά σε μια μικρή πόλη. Εκεί γνωρίζει μια γυναίκα που βάζει σκοπό να του αλλάξει γνώμη για τις γιορτές.