Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

10/11/21

Το εργοστάσιο - Zavod - The factory

Μια αστυνομική περιπέτεια δράσης με ανατροπή στην εξέλιξη του θέματός της. 
Ένας Ρώσος βιομήχανος ανακοινώνει, τελείως ξαφνικά, πτώχευση και οι εργάτες μετά από μερικές σκηνές που θυμίζουν ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60  (Κούρκουλος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των συντρόφων του), αποφασίζουν να τον απαγάγουν για διεκδικητικό εκβιασμό. Εδώ έρχεται η πρώτη ανατροπή. Δεν υπάρχει εργασιακό ξέσπασμα και κοινωνική επανάσταση. Τον απαγάγουν οπλισμένοι σαν αστακοί, τον κρύβουν στο ίδιο του το εργοστάσιο το ίδιο βράδυ και ζητούν λύτρα.
Η δεύτερη ανατροπή γίνεται όταν καταφθάνουν στο εργοστάσιο οι μπράβοι του. Ομάδα οπλισμένων σεκουριτάδων, που ναι μεν έχουν τα λεφτά μαζί τους, αλλά κάτι στραβώνει. Πριν γίνει η ανταλλαγή, έρχονται και οι Ειδικές Δυνάμεις της αστυνομίας, χωρίς να τους έχει καλέσει κανείς. Κανείς; Εδώ είναι το πρόβλημα, διότι οι μπράβοι του βιομήχανου πραγματικά δεν τους θέλουν στα πόδια τους και αρχίζει η φαγωμάρα μεταξύ τους «ποιός μας πρόδωσε;» 
Ταυτόχρονα, δεν τους θέλουν και οι απαγωγείς, οι οποίοι κλεισμένοι και οπλισμένοι στο εργοστάσιο, νομίζουν ότι τους κάλεσαν οι μπράβοι του βιομήχανου παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχαν κάνει: «φέρτε τα λεφτά και χωρίς να ειδοποιήσετε την αστυνομία». 
Οι μπράβοι με τον εκπρόσωπό τους, διαβεβαιώνουν τους απαγωγείς ότι δεν κάλεσαν αυτοί την αστυνομία και επειδή είναι πειστικός ο εκπρόσωπος, αρχίζει άλλη φαγωμάρα μέσα στο εργοστάσιο μεταξύ των απαγωγέων. Κάτι δεν πάει καλά, που ήρθαν και οι... μπάτσοι. 
Η κατάσταση ξεφεύγει μέσα το εργοστάσιο, αλλά και έξω όπου βρέχει ασταμάτητα. Αυτοκίνητα πάνε κι έρχονται, μεσολαβητές βρίσκονται σε αμηχανία και ο θεατής παρακολουθεί ένα θρίλερ με άγνωστη προοπτική, ύστερα από τόσες ανατροπές.
Ο σκηνοθέτης ξέρει καλά τη δουλειά του και καθηλώνει το κοινό με τη βοήθεια βεβαίως και του σεναρίου. Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές και οι χαρακτήρες πολλοί και ποικίλοι. Από τον επικεφαλής των απαγωγέων, που έχει τα εσωτερικά του προβλήματα, μέχρι τον επικεφαλής των σεκουριτάδων αλλά και τον άλλο των Ειδικών Δυνάμεων. Όλοι κάτι κρύβουν, τελικά.
Το φιλμ θα μπορούσε να καταταγεί και στα πολιτικά θρίλερ. Η κριτική του καπιταλισμού που εκμεταλλεύεται τον κόπο του εργάτη είναι εμφανής, αλλά η δράση δεν σε αφήνει να εμβαθύνεις στα κοινωνικο-πολιτικά κίνητρα, που όμως διαμορφώνουν όλη την ταυτότητα του έργου. Και δεν είναι μόνον αυτό. Είναι και οι προσωπικές ιστορίες των απαγωγέων, που εξαρτώνται από τον «κακό και εκμεταλλευτή βιομήχανο». Οι συζητήσεις τους δεν χαλαρώνουν το suspense της ταινίας. Αντίθετα προσθέτουν αγωνία μέχρι το φινάλε. 
INFO
Προβάλλεται από 11/11/2021
Είδος: Αστυνομική, Δράσης, Θρίλερ (109΄)
Χώρα: Ρωσία (2018)
Σκηνοθεσία: Γιούρι Μπίκοφ
Παίζουν: Ντενίς Σβέντοφ, Αντρέι Σμολιάκοφ, Βλάντισλαβ Άβασιν, Ιβάν Γιανκόβσκι, Αλεξάντρ Μπουκάροφ, Ντιμίτρι Κούλιτσκοφ
Σύνοψη: Όταν ένας ντόπιος ολιγάρχης σε μια μικρή ρωσική πόλη ανακοινώνει την πτώχευση του εργοστασίου του, οι απλήρωτοι εργάτες αποφασίζουν να τον απαγάγουν για να πάρουν πίσω ό,τι τους ανήκει. Οι σωματοφύλακές του και η αστυνομία καταφθάνουν αμέσως και οι εξοργισμένοι εργάτες παγιδεύονται στο εργοστάσιο. Πώς θα γλιτώσουν από ανθρώπους που δεν διστάζουν να σκοτώσουν για να υπερασπίσουν το μεγάλο αφεντικό της περιοχής;
Διανομή: Weirdwave