Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

10/11/21

Εξόριστος - Exil – Exile

Ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό δράμα για την ταυτότητα, την αποδοχή και ευρύτερα μια μελέτη χαρακτήρων.
Ο Τζαφέρ, αν και επιτυχημένος μετανάστης στη Γερμανία, ζει με την ανασφάλεια ότι δεν έχει γίνει απόλυτα αποδεκτός, όχι μόνον από την οικογένεια της συζύγου του Νόρα, αλλά και από το περιβάλλον εργασίας του και την κοινωνία. Η κατάστασή του θα χειροτερέψει όταν μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, βρίσκει κρεμασμένο στην πόρτα του κήπου του ένα νεκρό ποντίκι. Αυτό θα του κοστίσει και θα επιβεβαιώσει τους φόβους του, για την αντιρατσιστική συμπεριφορά των συναδέλφων του, ενώ θα επηρεάσει και τη δική του συμπεριφορά.
Ο Μισέλ Ματίσεβιτς με τις σιωπές του και το βλέμμα του υποδύεται σπαρακτικά τον Τζαφέρ, που βρίσκεται διαρκώς σε δύσκολη θέση και καταπιέζεται περισσότερο, όσο κι αν προσπαθεί να δείξει ότι είναι άνετος. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή, της διάσκεψης που γίνεται στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της οποίας, ο διευθυντής αναφέρεται στη σπουδαιότητα της συλλογικής εργασίας, η οποία δεν δίνει σημασία στις τυπικές γνώσεις των υπαλλήλων, ούτε στην καταγωγή τους (και δείχνει τον Τζαζέφ), οπότε ξεσπά ένα χειροκρότημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τζαζέφ παραμένει αδρανής, αμήχανος και ο φακός του Βισάρ Μορίνα δεν φεύγει από την πλάτη του, προσδίδοντας απειλητικό χαρακτήρα στο χειροκρότημα, ενώ κάνει συνένοχο και το βλέμμα του θεατή.
Ταυτόχρονα, ο Βισάρ Μορίνα με τις κλειστοφοβικές λήψεις του, στους στενούς διαδρόμους της εταιρίας που εργάζεται ο Τζαφέρ και τα νυκτερινά πλάνα στο σπίτι του, επιτείνει το αίσθημα απομόνωσης και αποξένωσης του ήρωα, που οδηγείται στη αμφιβολία και την αμφισβήτηση όλων.
Μια πολύ καλή ταινία! (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO 
Προβάλλεται από 11/11/2021
Είδος: Δράμα (121΄)
Χώρες: Γερμανία, Κόσοβο (2020)
Σκηνοθεσία: Βισάρ Μορίνα 
Παίζουν: Μισέλ Ματίσεβιτς, Σάντρα Χούλερ, Ράινερ Μποκ, Τόμας Μραζ, Φλόντζα Κοντέλι 
Σύνοψη: Ο Τζαφέρ είναι ένας χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη Γερμανίδα σύζυγό του Νόρα και τα τρία τους παιδιά. Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι, διατηρώντας ωστόσο μια απόσταση από την οικογένεια της συζύγου του πιστεύοντας ότι ποτέ δεν έχει γίνει αποδεκτός. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία, αλλά και στην ίδια την οικογένειά του, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα και τη δική του «κρυφή» ζωή και τον χαρακτήρα του.
Διανομή: One from the heart