21/11/21

Titane

«Η πιο σοκαριστική ταινία για το 2021», αναφέρεται σε μια κριτική του BBC και δεν έχω λόγους να διαφωνήσω. Προσωπικά, την βρήκα και απωθητική. Από εκεί και πέρα πρέπει να έχει κάποιος γερό στομάχι για να αντέξει τη δυσλειτουργία αυτής της ταινίας της Ζουλιά Ντικουρνό που πριν λίγα χρόνια μας είχε χαρίσει το Raw. Ένα φιλμ για μια κοπέλα χορτοφάγο που σπουδάζει για να γίνει κτηνίατρος, ώσπου αρχίζει να γοητεύεται για το ωμό κρέας, ακόμα και το... ανθρώπινο. Επρόκειτο για μια ταινία, στην οποία ο κανιβαλισμός, παρουσιαζόταν ως η «απόλυτη αλληγορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης».
Εδώ στο Titane, έχουμε μια αλληγορία «για τον αγώνα γυναίκας κατά ανδρός». Η Αγκάτ Ρουσέλ, μια άγνωστη μέχρι τώρα ηθοποιός, με ανδρόγυνη ομολογουμένως εμφάνιση, υποδύεται την Αλέξια, την οποία ο πατέρας της (Βενσάν Λιντόν) την αναφέρει και της συμπεριφέρεται ως γιο. Εκείνη όμως υποφέρει από τις «μεταλλάξεις» της, έχοντας μια θηλυκότητα στο όριο και προφανώς δυσλειτουργική.
Η ίδια η Ζουλιά Ντικουρνό σε συνέντευξή της αναφέρει για τη διαμόρφωση της ταινίας: «Αισθάνθηκα ότι αντιμετώπιζα ένα πολύ περίπλοκο παζλ, με πολύ πυκνά νοήματα τα οποία έπρεπε σαφώς να απλοποιήσω. Έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική όμως, αλλιώς κινδύνευα να χάσω την υπαρξιακή σκοπιά στην οποία στόχευα. Ήταν άσκηση ισορροπίας. Για να δώσω στο Titane το τελικό σχήμα του, εστίασα στον χαρακτήρα του Βενσάν Λιντόν και της φαντασίωσής του: την ιδέα ότι μέσα από ένα ψέμα, μπορείς να ζωντανέψεις την αγάπη και την ανθρωπιά. Ήθελα να κάνω μια ταινία που μπορεί αρχικά να μοιάζει ανίκανη αγάπης λόγω της βίας, στην πορεία όμως σε κάνει να δεθείς βαθιά με τους χαρακτήρες μέχρι που στο τέλος να θεωρείς την ταινία, ιστορία αγάπης. Ή καλύτερα, μια ιστορία για τη «γέννηση της αγάπης», γιατί εδώ τα πάντα είναι θέμα επιλογής». (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 18/11/2021 στο Cinobo
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Τρόμου(108΄)
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Ζουλιά Ντικουρνό
Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Αγκάτ Ρουσέλ, Γκαράνς Μαριγιέ
Σύνοψη: Μετά από μια σειρά ανεξήγητων εγκλημάτων, ένας πατέρας ξαναβρίσκει τον γιο του, που αγνοούνταν για 10 χρόνια. (Titane: Μέταλλο ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμότητα και τη διάβρωση, κράμα υψηλής αντοχής – Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους από 28/10/2021)