19/10/21

Κβο βάντις Άιντα; - Quo vadis Aida?

Μια συγκλονιστική ματιά στη δολοφονία των 8.372 κατοίκων της πόλης της Σρεμπρένιτσα (Ανατολική Βοσνία) στο τέλος του Βοσνιακού πολέμου που διήρκεσε από το 1992 μέχρι το 1995.
Η Ζμπάνιτς με οδηγό την σπαρακτική ερμηνεία της Γιάσνα Τζούρισιτς (ως Άιντα) βάζει σε λειτουργία έναν ωρολογιακό μηχανισμό ακριβείας ξετυλίγοντας με δραματική ακρίβεια το χρονικό ενός εγκλήματος, όπου  το προσωπικό δράμα μιας μητέρας που θέλει να σώσει το σύζυγο και τα δυο αγόρια της, συμπλέκεται τραγικά με τον μεγάλο καμβά της σύγχρονης Ιστορίας. 
Καθόλου τυχαία ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο περίφημο δίλημμα του Απόστολου Πέτρου όταν εγκατέλειπε τη Ρώμη κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών. 
Η Άιντα μια Βόσνια που βοηθάει ως διερμηνέας την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει εκεί, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή διότι οι εχθροπραξίες πλησιάζουν και μαζί πρέπει να φύγει η Άιντα. Οι τρεις άντρες της όμως, κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις Σερβοβόσνιες δυνάμεις που εισέβαλαν στην πόλη τον Ιούλιο του 1995. Έτσι, αγωνίζεται με «τις άκρες που διαθέτει» στη δύναμη του ΟΗΕ να τους συμπεριλάβει στην αποστολή, ερχόμενη αντιμέτωπη με τον επικεφαλής της δύναμης που αρνείται επικαλούμενος υπηρεσιακά εμπόδια και υπακούοντας στις εντολές που έχει από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μπροστά στα συναισθήματα ανθρωπιάς, αλλά και στην ανεξέλεγκτη βία που προβλέπεται ότι θα επακολουθήσει, όλοι οι συντελεστές του δράματος εμφανίζονται ανίσχυροι με ολέθρια, σπαρακτικά αποτελέσματα.
Η ερμηνεία της Γιάσνα Τζούρισιτς μαγνητίζει, συγκινεί και συγκλονίζει ταυτόχρονα. Η αγωνία της και ο τρόπος που η σκηνοθέτρια τη μεταδίδει στο θεατή, είναι η μεγάλη επιτυχία σ’ αυτή την ταινία. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO 
Προβάλλεται από 21-10-2021
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική (101΄)
Χώρες: Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αυστρία, Ρουμανία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Νορβηγία, Τουρκία (2020)
Σκηνοθεσία: Τζασμίλα Ζμπάνιτς
Παίζουν: Γιάσνα Τζούρισιτς, Ιζούντιν Μπαζρόβιτς, Μπόρις Λερ, Ντίνο Μπαζρόβιτς, Γιόχαν Χέλντενμπεργκ
Σύνοψη: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία από τον στρατό της Σερβίας. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης. Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της.
Διανομή: One from the heart