18/10/21

Μόνη με τα όνειρά της - Con i piedi nella sabbia

Mια ρομαντική αλλά και οδυνηρή ιστορία ενηλικίωσης, εξαιρετικά δοσμένη από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Πάολο Λικάτα με εξαιρετική φωτογραφία της Σικελίας από τον Λορέντζο Αντορίσιο και νοσταλγική μουσική του Περίκλε Ορντιένα.
Η νεαρή Μάρτα Καστίγια υποδύεται σπαρακτικά την 11χρονη Λουτσία, η οποία ξαφνικά βρίσκεται μόνη της σε ένα μικρό ψαράδικο χωριό, όταν οι γονείς της φεύγουν για το Παρίσι για μια καλύτερη τύχη. Μένει με τη γιαγιά της η οποία έχει τους λόγους της να είναι σκληρή με όλο τον κόσμο στο μικρό χωριό, αλλά η 11χρονη Λουτσία δεν μπορεί να ερμηνεύσει γιατί πρέπει να είναι αυστηρή και με εκείνη. Η γιαγιά όμως έχει τα μυστικά της και αυτά αποτελούν και το suspense της ταινίας.
Η μικρή Λουτσία κλειστή στον εαυτό της «με τα όνειρά της» θα τα μάθει όλα και πάνω απ’ όλα -με την εχεμύθειά της- θα κερδίσει άτυπα και τον τίτλο της μικρής Ντόνα (της αξιοσέβαστης γυναίκας), για τον οποίο ρωτούσε τη γιαγιά της πώς αποκτάται. Δεν θα της είναι όλα ευχάριστα όμως. Η ερμηνεία της νεαρής Μάρτα Καστίγια είναι συγκλονιστική, όπως άλλωστε και της Λουτσία Σάρντο που  υποδύεται την τραγική μορφή της γιαγιάς.
Ο Πάολο Λικάτα, έχει δημιουργήσει με ευαισθησία ένα πολύ καλό ηθογραφικό και ταυτόχρονα ψυχογραφικό δράμα χωρίς τις υπερβολές ενός μελό, επηρεασμένος εμφανώς από τον Τζιουζέπε Τορνατόρε. Και αυτό δεν είναι κακό. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/10/2021
Είδος: Δράμα, Εποχής (95΄) 
Χώρα: Ιταλία (2020) 
Σκηνοθεσία: Πάολο Λικάτα
Παίζουν: Μάρτα Καστίγια (μικρή Λουτσία), Λουτσία Σάρντο, Τάνια Μπαμπάκι, Κάτια Γκρέκο, Ιλεάνα Ριγκάνο, Μαουρίτσιο Νικολόσι, Λορεντάνα Μαρίνο, Φεντερίκα Σάνο (ενήλικη Λουτσία)
Σύνοψη: Τέλη της δεκαετίας του 1960, και 11χρονη Λουτσία μένει πίσω με τη γιαγιά της, Μαρία, ενώ οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία για να βρουν δουλειά. Η Λουτσία προσπαθεί να μάθει τον ρόλο της ανάμεσα στους κατοίκους του παραδοσιακού όσο και ειδυλλιακού χωριού στη Σικελία, υπό την άυπνη καθοδήγηση της αυστηρής γιαγιάς της. Καθώς η Λουτσία οδηγείται στο να αποχαιρετιστεί την ανήλικη ζωή, η παιδική της αθωότητα χάνεται υπό το βάρος ενός αποτρόπαιου οικογενειακού μυστικού, για το οποίο η νεαρή κοπέλα θα πληρώσει βαρύ τίμημα.
Διανομή: Enorama Distribution