20/10/21

Γκαγκάριν - Gagarine

Μια ποιητική ταινία για το δικαίωμα στην ύπαρξη, τα όνειρα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη φιλία. 
Πρόκειται για την ιστορία του Γιούρι, κάτοικου ενός συγκροτήματος 370 διαμερισμάτων με την ονομασία Γκαγκάριν, στις παρυφές του Παρισιού, κτισμένου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και εγκαινιασμένου από τον πρώτο Ρώσο αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, όπως δείχνει και ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο στα πρώτα πλάνα της ταινίας.
Βρισκόμαστε στο 2019 και το συγκρότημα έχει απαξιωθεί και υποβαθμιστεί σε βαθμό που η πολιτεία έχει πάρει απόφαση να το κατεδαφίσει. Οι οικογένειες που κατοικούσαν σ’ αυτό αρχίζουν να το εγκαταλείπουν, ο Γιούρι (Αλσενί Μπατιλί) όμως, που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και φέρνει υπερήφανα το όνομα του πρώτου ανθρώπου που κοίταξε τη Γη από ψηλά, δεν συμφωνεί και με τους φίλους του, τα παιδιά των τελευταίων ενοίκων του Γκαγκάριν, προσπαθεί να το κρατήσει «ζωντανό». 
Στην πραγματικότητα αγωνίζεται, με την αγνότητα και τον αυθορμητισμό της ηλικίας του για μια θέση στον ήλιο, για το δικαίωμα να ζει και κοιτώντας με το τηλεσκόπιο του τα αστέρια, ονειρεύεται για κάτι καλύτερο. 
Έτσι, μέσα στον ερειπωμένο έβδομο όροφο του συγκροτήματος έχει «κτίσει το δικό του διαμέρισμα», ένα χώρο με ανακυκλώσιμα υλικά, που μοιάζει με το εσωτερικό ενός διαστημόπλοιου και με τον φίλο του Χουσάμ (Ζαμίλ ΜακΚρέιβεν) προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν σε λειτουργία το ερειπωμένο συγκρότημα κατοικιών τους, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε μπορούν να βρουν για να διατηρούν τα φώτα αναμμένα και τους ανελκυστήρες να λειτουργούν. Μαζί τους και η νεαρή Νταϊάνα (Λινά Κουντρί), με την οποία ο Γιούρι θα αναπτύξει τον πρώτο του δεσμό.
Συγκινητική ιστορία και λυρισμός με δόσεις σουρεαλισμού προς το φινάλε, που όμως δεν ενοχλούν στο πλαίσιο της ονειρικής διάστασης του φιλμ και λειτουργούν ως καταλύτης στις προσπάθειες του Γιούρι για τη διάσωση του συγκροτήματος.
Ο Αλσενί Μπατιλί είναι εξαιρετικός ως Γιούρι και μαζί του κάνει έχει μια εκπληκτική ερμηνεία και η Λινά Κουντρί.
Το ντεπούτο των σκηνοθετών Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουίλ (βασισμένο σε παλιότερη ταινία μικρού μήκους) είναι συγκλονιστικό και τους χάρισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/10/2021
Είδος: Δράμα (98΄) 
Σκηνοθεσία: Φανί Λιατάρ, Ζερεμί Τρουίλ
Παίζουν: Αλσενί Μπατιλί, Λινά Κουντρί, Ζαμίλ Μακρέιβεν
Σύνοψη: Ο 16χρονος Γιούρι, που έχει το όνομα του πρώτου ανθρώπου που βγήκε στο διάστημα, του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, προσπαθεί να σώσει το σπίτι και τη γειτονιά του, που κι αυτή ονομάζεται Γκαγκάριν, από την κατεδάφιση.
Διανομή: Weirdwave