9/10/21

Αυτά που λέμε κι αυτά που κάνουμε - Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait

Μια ταινία για τον έρωτα, την επιθυμία, το πάθος, την αυτοσυγκράτηση, τον αυθορμητισμό και όλα εκείνα τα αντιφατικά συναισθήματα που κατακλύζουν κάθε άνθρωπο και καταπιέζονται ή εκφράζονται σε σωστές ή λάθος στιγμές μέσα στο χρόνο, που δυστυχώς ποτέ δεν γυρίζει πίσω για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Έτσι ο άνθρωπος κάθε φορά ή πρέπει να συμβιβαστεί ή να προχωρήσει και να πληρώσει ή να απολαύσει το τίμημα. Δεν μπερδευτήκατε. Όλοι κάποτε κρύψατε τα αισθήματά σας και μετανιώσατε ή τα εκφράσατε και... μετανιώσατε επίσης. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες.
Κι όμως σ’ αυτό το φιλμ, ο Εμανουέλ Μουρνέ που έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθετεί, έχει καταφέρει ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξε ο Ερικ Ρομέρ, να μας χαρίσει μια εξαιρετική ιστορία αγάπης που ξεδιπλώνεται μέσα από άλλες μικρότερες ιστορίες, που έρχονται να τη δικαιολογήσουν ως αναπόφευκτη.
Ο Μαξίμ φτάνει στο σπίτι του ξαδέλφου του Φρανσουά καλεσμένος για λίγες μέρες, αλλά τον υποδέχεται μόνον η γλυκιά και έγκυος σύζυγός του Νταφνέ, επειδή κάτι έτυχε στον Φρανσουά και θα λείψει για δυο-τρεις μέρες.  
Ο Μαξίμ και η Νταφνέ περνούν τις ώρες τους στη Γαλλική εξοχή (έξοχα φωτογραφημένη από τον Λοράν Ντεσμέ) αφηγούμενοι ιστορίες από το παρελθόν τους. Ιστορίες για χαμένες, ανεκπλήρωτες αγάπες. Ιστορίες για συμβιβασμούς, υποχωρήσεις ή εμμονές και αδιέξοδα στις οποίες περιέχονται και άλλες ιστορίες, που τις παρακολουθούμε σε flashback. Όλες υπό τη μουσική υπόκρουση κλασικών μουσουργών (Σοπέν κυρίως, Βιβάλντι, Χάιντ, Μπετόβεν κλπ).
Το suspense είναι αναπόφευκτο, επειδή είναι εμφανές ότι όλες αυτές οι ιστορίες (και υπο-ιστορίες) κάπου θα συγκλίνουν, αλλά δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα φέρουν. Ευτυχώς παρά την περιπλοκότητα, η σκηνοθεσία, οι υπέροχες ερμηνείες, η φωτογραφία και η μουσική κάνουν το δίωρο αυτό ρομάντζο να βλέπεται ευχάριστα.
Η ταινία είχε προβληθεί στους κινηματογράφους από 9/9/2021. Τώρα προβάλλεται στο Cinobo. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Κομεντί (122΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ 
Παίζουν: Καμέλια Τζορντάνα, Νιλς Σνάιντερ, Βενσάν Μακέν, Εμιλί Ντεκέν, Τζένα Τιαμ, Γκιγιόμ Γκουί, Τζούλια Πιάτον, Ζαν Μπατίστ Ανουμόν 
Σύνοψη: Όταν ο Φρανσουά επιστρέφει εσπευσμένα στην πόλη, η έγκυος γυναίκα του Νταφνέ αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας για τον ξάδερφό του Μαξίμ, που θα φιλοξενηθεί για λίγες μέρες στο εξοχικό του ζευγαριού. Οι δύο άγνωστοι θα ανοίξουν τις καρδίες τους, ανατρέχοντας σε παλιές ιστορίες ρομαντικής απογοήτευσης.