8/10/21

Το παιχνίδι του καλαμαριού – Squid Game

Ένα νοτιοκορεάτικο σήριαλ επιβίωσης από ένα παιδικό παιχνίδι που μόνο για παιδιά δεν είναι. Μια ιστορία εκατοντάδων ανθρώπων, που έχουν αποτύχει στη ζωή τους για διάφορους λόγους, αλλά ξαφνικά λαβαίνουν μια παράξενη πρόσκληση για να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι επιβίωσης, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα όχι για μια, αλλά για πολλές ζωές.
Το παιχνίδι, που όταν ξεκινάει θυμίζει «Αγώνες πείνας» γίνεται σε μια άγνωστη τοποθεσία, στην οποία οι συμμετέχοντες κλείνονται «α λα Μπιγκ Μπράδερ» και επικοινωνούν μόνο με κάτι μυστηριώδης μασκοφόρους, μέχρι να απομείνει ο τελικός νικητής. 
Τα παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν είναι δημοφιλή παιδικά παιχνίδια από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 της Κορέας, πλην όμως είναι θανατηφόρα και κοστίζουν πολύ αίμα.
Η σειρά μόνο περιπέτεια δράσης δεν είναι, όπως έχει χαρακτηρισθεί. Ουσιαστικά είναι τρόμου και φρίκης, στην οποία περιλαμβάνονται σε ισορροπημένες δόσεις, στοιχεία όπως: Παιχνίδι, ανταγωνισμός, προδοσία, σεξ, συναισθήματα, αγάπη, αγωνία, μπόλικες δραματικές ανατροπές και ό,τι μπορείτε να φαντασθείτε που να καταλήγει σε θάνατο. Οι Κορεάτες είναι μαιτρ του είδους.
Για όσους επιθυμούν κάποια δράση, αλλά απεχθάνονται τη βία, ευτυχώς είναι εννέα μόνο τα επεισόδια. Βλέπω όμως ότι αναφέρεται ως 1 σεζόν και πολύ ανησυχώ ότι θα υπάρξει και 2η.
Τέλος πάντων, υπάρχει ένας κεντρικός ήρωας, ο Γκι-χουν ο οποίος αγωνίζεται με πάθος, όχι μόνο για την επιβίωσή του αλλά και για την ανακάλυψη του πραγματικού σκοπού αυτού του παιχνιδιού, στο οποίο υπάρχουν και κάποιοι θεατές. 
Φουτουριστικά και δυστοπικά αντιμετωπίζοντας το θέμα της σειράς, αυτή θα μπορούσε να είναι και η μελλοντική μορφή των reality shows της τηλεόρασης. 
Πάντως, η επιτομή των παιχνιδιών επιβίωσης για μένα, ήταν η τριλογία συν ένα των «Αγώνων πείνας». Οι Κορεάτες όμως εθισμένοι στην ωμή βία απλώς έχουν προχωρήσει λίγο τη θεματική τους. Για να το πω ελληνικά: «Έχουν εξελίξει το θέμα». (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Σειρά Θρίλερ, Τρόμου, Φρίκης (1 σεζόν, 9 ωριαία επεισόδια )
Χώρα: Νότια Κορέα (2021)
Δημιοργός: Χουάνγκ Ντονγκ-χιούκ
Παίζουν: Λινγκ Τζονγκ-Τζε, Παρκ Χαε-Σου, Γουί Χα-Τζουν
Σύνοψη: Για να βγάλει εύκολα χρήματα, ο απένταρος και απεγνωσμένος Γκι-χουν συμμετέχει σε ένα μυστήριο παιχνίδι. Στην αρχή του πρώτου γύρου, κάτι αναπάντεχα τρομακτικό συμβαίνει (Από το Netflix)