9/10/21

Τέλος εποχής για τον Τζέιμς Μποντ

Η 25η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ είναι γεγονός και για τον Ντάνιελ Κρεγκ αυτή είναι η τελευταία φορά που υποδύεται τον θρυλικό πράκτορα 007 και έτσι η ταινία No Time to Die αποτελεί ένα τέλος εποχής, αφού σύμφωνα με την υπόθεση, ο Τζέιμς Μποντ είναι πλέον... συνταξιούχος και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη Τζαμάικα. 
Η γαλήνη της καθημερινότητάς του όμως θα είναι προσωρινή, διότι ένας παλιός φίλος του, ο Φέλιξ Λάιτερ της CIΑ, θα εμφανιστεί για να ζητήσει τη βοήθειά του για μια αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα τον οποίον έχουν απαγάγει. Η αποστολή αυτή θα αποδειχθεί πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι έδειχνε, καθώς δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποιός δουλεύει για ποιόν και τι ακριβώς του προσφέρει. Ο Μποντ, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή που θα του υποδείξουν παρακρατικά μυστικά και απρόσμενες αποκαλύψεις, θα οδηγηθεί στα χνάρια ενός ιδιόρρυθμου «κακού», ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα μέσο που μπορεί να παρεμβαίνει στο DNA λαών ολόκληρων. 
Επίκαιρη ταινία, η οποία έρχεται έξι χρόνια μετά το Spectre. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε και μια μεγάλη πρόκληση ήταν το πώς η τελευταία ταινία θα ήταν προϊόν της εποχής της, αλλά και πώς θα παρέμενε πιστή στο κλασσικό σύμπαν του Μποντ, το οποίο όπως δείχνει η ιστορία του franchise, είναι πάντοτε προσαρμοσμένο στην εποχή των γυρισμάτων. 
Συγκλονιστικό φινάλε και –ίσως- ένα νέο ξεκίνημα
Ενώ από τις παλιότερες ταινίες του Μποντ, οι περισσότερες ήταν αυτοτελείς και δεν συνδέονταν ως περιπέτειες, οι ταινίες με τον Ντάνιελ Κρεγκ είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και η κάθε μια αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης: Το Quantum Of Solace (2008) ξεκινούσε εκεί που τελείωνε το Casino Royale (2006) και το Skyfall (2012) αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της πρώιμης ζωής του Μποντ. 
Η σημερινή No Time To Die ξεκινάει στον απόηχο του Spectre (2015) και με θεαματικό και επιβλητικό τρόπο, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο (το οποίο ενσάρκωσε ο Ντάνιελ Κρεγκ). Μια εποχή ολόκληρη (όλες τις αποστολές του 007) και χαρίζει στη θρυλική σειρά ένα συγκλονιστικό φινάλε και –ίσως- ένα νέο ξεκίνημα.
Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης Κάρι Τζόσι Φουκουνάγκα (γνωστός από το πετυχημένο τηλεοπτικό θρίλερ «True Detective» και πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που ανέλαβε ταινία του Μποντ) «το No Time To Die βάζει τέλος σε μια μεγάλη ιστορία και δένει μεταξύ τους πολλές πτυχές της ζωής του πράκτορα». Πολλοί fan των ταινιών και των soundtracks θα αναγνωρίσουν τη μελωδία «We have all the time in the world» στις πρώτες σεκάνς αυτής της ταινίας, που ακουγόταν και στο φιλμ «Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος», ενώ θα θυμηθούν σκηνές από παλιότερες ταινίες. 
Στις τέσσερις προηγούμενες ταινίες με τον Ντάνιελ Κρεγκ τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν επτασφράγιστα μυστικά, μεγάλες προδοσίες και η άρρηκτη εμπιστοσύνη. Όλα τα συναντάμε και στην τελευταία περιπέτεια, όπου επιπροσθέτως βλέπουμε τον πράκτορα να προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του (με μελοδραματικό μάλιστα τρόπο), να ελέγξει τα αισθήματά του και τις αδυναμίες του. Κάτι πρωτόγνωρο για έναν macho hero όπως είχε καθιερωθεί μέχρι τώρα, από όλους τους ηθοποιούς που τον είχαν υποδυθεί.
Σύμφωνα δε, με τους παραγωγούς του φιλμ «Όταν ένας ήρωας έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στις μυστικές υπηρεσίες, ποια είναι η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του; Αν ο Μποντ πρόκειται να δεσμευτεί σε μια σχέση, αυτό είναι κάτι που θα φέρει συναισθηματικές προκλήσεις. Έτσι, η εμπιστοσύνη και η προδοσία είναι το μεγαλύτερο θέμα σε αυτήν την ταινία», συμπληρώνουν χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την... αδυναμία του στην τελευταία του περιπέτεια.
Οι χαρακτήρες της ταινίας
Ο Ντάνιελ Κρεγκ υποδύεται για πέμπτη φορά τον θρυλικό ήρωα που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στον σύγχρονο εμπορικό κινηματογράφο. Παρά την απαράμιλλη δεξιότητά του σε ορισμένους τομείς, παρά την γοητεία του και παρά την αλάνθαστη αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης, ο Μποντ του Ντάνιελ Κρεγκ καθιερώθηκε ως «ανθρώπινος και τρωτός». Είναι ένας πολύπλευρος ήρωας, ένας άνθρωπος του οποίου η επιτυχία μετριάζεται από περιστασιακές αποτυχίες. Το κοινό, ύστερα και από τις προηγούμενες ταινίες με τον Κρεγκ έχει αποδεχτεί αυτήν την αλλαγή στον χαρακτήρα του πράκτορα. Έχει δει τον Μποντ να είναι άτρωτος, να αποκτά άδεια για να σκοτώσει, να ζει και να αφήνει τους άλλους να πεθαίνουν, να ζει μονάχα δυο φορές, αλλά αυτή τη φορά «δεν έχει χρόνο να πεθάνει». Έτσι τον βλέπουν να κουβαλάει ένα βαρύ παρελθόν και τα τραύματά του. 
Όπως δήλωσε ο Κρεγκ: «Ήθελα ο Μποντ να μοιάζει με πληρωμένο δολοφόνο και ήθελα να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος, γιατί αυτό είναι, ένας πληρωμένος δολοφόνος. Έτσι γράφτηκε, αλλά ήθελα μια σύγχρονη προσέγγιση σε αυτό». 
* * *
Στη νέα αυτή προσέγγιση, συμβάλλουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του σεναρίου, όπως η Μαντλέν Σουάν (Λία Σεϊντού), η πρώτη ηρωίδα που παραμένει ως ερωτικό ενδιαφέρον του Μποντ σε δεύτερη ταινία. Όμως, αυτή τη φορά η Μαντλέν ξεδιπλώνεται περισσότερο και δείχνει ότι έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα παίζοντας καταλυτικό ρόλο.
Φυσικά, υπάρχει και ο «κακός» χαρακτήρας, ο αινιγματικός και αδίστακτος Σάφιν, τον οποίον υποδύεται ο (βραβευμένος με Όσκαρ ως Φρέντι Μέρκιουρι)  Ράμι Μάλεκ. 
Απειλή όμως κατά του Μποντ, κρύβεται και στο πρόσωπο του αινιγματικού Ερνέστου - Σταύρου (μισού Έλληνα στην καταγωγή) Μπλόφελντ, τον οποίον είχε ενσαρκώσει υποδειγματικά ο Κριστόφ Βαλτς στο προηγούμενο Spectre. Ενώ, ιδιαίτερα εκρηκτική είναι και η παρουσία της Ναόμι Χάρις, η οποία έχει δώσει το δικό της στίγμα στο ρόλο της Μανιπένυ, γραμματέως του αρχηγού Μ από το Skyfall και μετά.
Η Λία Σεϊντού, η Ναόμι Χάρις και η Λασάνα Λιντς (που θα είναι το νέο πρόσωπο στη μυθολογία, ως νέα πράκτορας «00»), αποτελούν ένα τρίγωνο γυναικών που ορίζει το πλαίσιο δράσης του Τζέιμς Μποντ, στην τελευταία αποστολή του.  
Στους κύκλους των φίλων και συμμάχων, υπάρχουν πάντα ο στιβαρός Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του αρχηγού M και ο εξαιρετικός νεαρός Μπεν Γουίσοου στο ρόλο του Κιού επικεφαλής του εξελιγμένου Τομέα Q Branch και φυσικά υπάρχει και η φιλία του Μποντ με τον Φέλιξ Λάιτερ της CIA, τον οποίο υποδύεται ο Τζέφρι Ράιτ.
Στην ταινία αυτή, υπάρχουν επίσης, πολλοί ακόμη πρωτοεμφανιζόμενοι χαρακτήρες. Ο δυναμικός και αδίστακτος Πρίμο, που τον ερμηνεύει ο Νταλί Μπενσάλα, η Παλόμα της CIA που ερμηνεύει η Άνα ντε Αρμάς και ο Ρώσος επιστήμονας Βάλντο, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ντέιβιντ Ντένσικ. Τέλος, υπάρχει και ο Λόγκαν Ας που συνεργάζεται με τον Λάιτερ στη CIA και τον ενσαρκώνει ο Μπίλι Μάγκνουσεν.
* * *
Η παραγωγή του No Time To Die ήταν θηριώδης και τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και χρονοβόρα. Η 25η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ δεν θα άξιζε τίποτα λιγότερο. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στα κρύα και απομονωμένα δάση της Νορβηγίας, αλλά και σε παραδοσιακά χωριά της Αυστρίας, προτού μεταπηδήσει στο θερμό, μεσογειακό κλίμα της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ματέρα. 
Ένα σημαντικό κομμάτι των γυρισμάτων έγινε και στην Τζαμάικα, όπου βρισκόταν το εξοχικό σπίτι του δημιουργού του Μποντ και συγγραφέα των κλασικών ιστοριών του 007, του Ιαν Φλέμινγκ. Άλλωστε μέρος των γυρισμάτων του «Δρ No» (1962) και του «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθαίνουν» (1973) είχαν γυριστεί στην Τζαμάικα. Ενώ και το Λονδίνο δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλαίσιο δράσης,  
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επανεμφάνιση του θρυλικού αυτοκινήτου Aston Martin DB5, που είναι ένας χαρακτήρας από μόνο του.
Το No Time To Die σηματοδοτεί τα πενήντα (50) χρόνια κινηματογραφικής ζωής για τον πράκτορα 007 και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα.  
(Από την έντυπη Αμαρυσία του Σαββάτου)