10/10/21

Cairo Road

Βρετανικό αστυνομικό noir (παραγωγής 1950, για τους φίλους του είδους) με φόντο την Αίγυπτο της δεκαετίας του ’40, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτίνει φόρο τιμής στην αιγυπτιακή αστυνομία και ειδικότερα στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών. 
Ασπρόμαυρη, κλασσική στη μάχη του καλού με το κακό, η ταινία αρχίζει με τη δολοφονία ενός πλούσιου Άραβα, την οποία αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο αντισυνταγματάρχης Γιουσέφ Μπέη (Έρικ Πόρτμαν) με βοηθό τον ανθυπολοχαγό Μουράντ (ο 19χρονος Λόρενς Χάρβεϊ), ο οποίος μόλις έχει τοποθετηθεί στην υπηρεσία ερχόμενος από το Παρίσι. Έτσι, στην αντιμετώπιση της υπόθεσης έχουμε μια εσωτερικής φύσης διαφωνία, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας των δύο αξιωματικών. Παρ’ όλα αυτά η έρευνά τους καθώς και οι γκάφες του νεώτερου αξιωματικού θα τους οδηγήσουν στο Πορτ Σάιντ και σε ένα πλοίο που μεταφέρει ένα μεγάλο φορτίο ναρκωτικών.
Η ταινία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από το γεγονός ότι δεν μας δείχνει τουριστικά σημεία της Αιγύπτου, αλλά περιοχές που είναι άγνωστες,  πολυπληθείς και επικίνδυνες για τους ξένους. Έχει ντοκιμαντερίστικο στυλ, επιδεικνύοντας έμμεσα τις μεθόδους που ακολουθούσε η Αιγυπτιακή αστυνομία (και το αστυνομικό σώμα με τις καμήλες) για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της διακίνησης των ναρκωτικών.
Ο Έρικ Πόρτμαν ως ο συνταγματάρχης Γιουσέφ Μπέη είναι αρκετά καλός ως επικεφαλής του γραφείου ναρκωτικών του Καΐρου και ο νεαρός Λόρενς Χάρβεϊ είναι επίσης καλός ως ανερχόμενος αξιωματικός που μετακόμισε από το Παρίσι με τη σύζυγό του Μαρί (Μαρία Μπάουμαν) και είναι πρόθυμος να επιδείξει τις γνώσεις του απέναντι στην παλιά καραβάνα Γιουσέφ Μπέη, που μονίμως τον υποτιμά με το στερεότυπο: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι θεωρίες σας κύριε ανθυπολοχαγέ, σταθείτε στα γεγονότα».
Βραδυφλεγής, αλλά ενδιαφέρουσα -ως vintage- ταινία, θεωρείται η καλύτερη του Ντέιβιντ ΜακΝτόναλντ, που είχε ξεκινήσει ως βοηθός του μεγάλου Σεσίλ Ντε Μιλ, για να γυρίσει στη συνέχεια πολλές ταινίες κυρίως περιπέτειες, καθώς και αρκετά ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.
Μικρής σχετικά διάρκειας φαίνεται λίγο αργή στην αρχή για να κορυφωθεί στη συνέχεια. 
Τη δεκαετία του ’50 είχε προβληθεί στη χώρα μας με τους τίτλους «Το σταυροδρόμι των δολοφόνων» και «Το σταυροδρόμι του θανάτου». 
INFO
Προβάλλεται στο Netflix (όπου όταν την αναζητήσετε, ο αλγόριθμος θα σας οδηγήσει στη συνέχεια σε δεκάδες ευρωπαϊκές ή αμερικανικές παραγωγές των δεκαετιών ’40, ’50 και ’60)
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια, Δράμα (83΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (παραγωγής 1950)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ ΜακΝτόναλντ
Παίζουν: Έρικ Πόρτμαν, Λόρενς Χάρβεϊ, Μαρία Μπάουμαν, Χάρολντ Λανγκ
Σύνοψη: Η δολοφονία ενός πλούσιου Άραβα που ονομάζεται Μπασίρι οδηγεί τον συνταγματάρχη Γιουσούφ Μπέη και τον ανθυπολοχαγό Μουράντ σε ένα ελλιμενισμένο πλοίο στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ, όπου εντοπίζεται μια μεγάλη ποσότητα χασίς και δύο ύποπτοι επιβάτες, ο Χαμπλ και ο Λομπάρντι, τίθενται υπό παρακολούθηση για να αποκαλυφθεί ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και κάποιος χρησιμοποιεί ψεύτικη ταυτότητα.