12/10/21

Ο ένοχος - The guilty

Το φιλμ είναι ένα remake της δανέζικης ομότιτλης ταινίας που είχαμε δει στις αίθουσες το 2018 σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Μέλερ με πρωταγωνιστή τον έξοχο Γιάκομπ Σέντεργκρεν.
Στο φιλμ του Φουκούα διατηρούνται οι χαρακτήρες με κύριο αυτόν του Τζέικ Τζίλενχαλ, που υποδύεται τον αστυνομικό στο τηλεφωνικό κέντρο και το μόνο που αλλάζει είναι ότι η υπόθεση διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που είχε πλησιάσει κατοικημένες περιοχές. Το γεγονός αυτό προσθέτει στη δραματικότητα της ταινίας, στην οποία ο Τζέικ Τζίλενχαλ συγκριτικά με το δανό ηθοποιό (για όσους έχουν δει την ταινία του 2018) δεν έχει το ίδιο δραματικό βάθος, παρά την εκφραστικότητα που τον διακρίνει.
Κατά τα άλλα, όπως έγραφα και στην κριτική μου της δανέζικης ταινίας, πρόκειται για ένα φιλμ για τα βιαστικά συμπεράσματα και πώς είναι δυνατόν αυτά να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων μέσα σε λίγες στιγμές.
Από τα πρώτα πλάνα, έχουμε να κάνουμε με τον Τζο Μπέιλορ έναν αξιωματικό της αστυνομίας σε δουλειά ρουτίνας, που σηκώνει το τηλέφωνο της Άμεσης Δράσης και ή δίνει συμβουλές στον καλούντα, ή ενημερώνει προϊσταμένους και συναδέλφους του, πού να σπεύσουν.
Σταδιακά, μαθαίνουμε ότι δεν ήταν πάντα τηλεφωνητής αλλά άνθρωπος της δράσης και ότι την επομένη περνάει από δίκη, στην οποία μάλιστα ένας υφιστάμενος συνεργάτης του είναι κύριος μάρτυρας υπεράσπισης, χωρίς να μαθαίνουμε λεπτομέρειες από την αρχή. 
Ακολουθεί ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα, η οποία κινδυνεύει ενώ η κόρη της είναι στο σπίτι με το μικρότερο αδελφό της. Ο Μπέιλορ, που μοιάζει συναισθηματικός τύπος, αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση και παρά το ότι έχει λήξει η βάρδια του στο τηλεφωνικό κέντρο, παραμένει για να τη λύσει τηλεφωνικά, ενώ από τους διαλόγους με τους συναδέλφους του που εναλλάσσονται στις βάρδιες, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός όταν παίρνει πρωτοβουλίες.
Είναι μια ταινία στυλ Χίτσκοκ και ο Φουκούα ακολουθεί τα χνάρια του Μέλερ, αλλά με λιγότερο νεύρο και άστοχο μοντάζ, το οποίο στη δανέζικη εκδοχή ήταν πιο κοφτό και πρόσθετε φοβερή αγωνία. Εν τούτοις, εάν δεν έχετε δει τη δανέζικη, αυτή η ταινία του Φουκούα βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Θρίλερ (91΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκούα
Παίζουν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ίθαν Χοκ, Πίτερ Σάρσγκαρντ
Σύνοψη: Ένας αστυνομικός που τοποθετείται στο τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας παλεύει να σώσει μια γυναίκα που καλεί σε μια ημέρα με τρομακτικές αποκαλύψεις (Netflix)