27/10/21

Η ξεχασμένη μάχη - De slag om de Schelde - The forgotten battle

Πολεμική υπερπαραγωγή τριών παράλληλων ιστοριών με φόντο τη μάχη στο Σέλντε, μια μάχη των τελευταίων ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1944), που δόθηκε με θύματα νέα παιδιά κυρίως που είχαν ριχτεί στον πόλεμο τελευταία στιγμή (κυρίως από τους Γερμανούς), στην πρόθεσή τους να μη χάσουν τον πόλεμο.
Η μια ιστορία αφορά μια κοπέλα η οποία στην προσπάθειά της να σώσει τον αδελφό της από την εκτέλεση που τον έχουν καταδικάσει οι υποχωρούντες Γερμανοί, βοηθάει την Αντίσταση ώστε σε αντάλλαγμα  να βοηθήσουν τον αδελφό της να γλιτώσει. Η άλλη ιστορία αφορά στην οδύσσεια ενός Βρετανού πιλότου που πέφτει με το αλεξίπτωτό του πίσω από τις γραμμές κατεχόμενων εδαφών από τους Γερμανούς. Και τέλος η τρίτη, είναι η ιστορία ενός Γερμανού στρατιώτη με συναισθήματα, χάρη στα οποία θα πάρει δυσμενή μετάθεση από το γραφείο στο μέτωπο της μάχης του Σέλντε. 
Ο σκηνοθετικός ρυθμός της ταινίας, επειδή ακολουθεί ταυτόχρονα όλους τους χαρακτήρες του σεναρίου, μοιάζει με καρδιογράφημα. Πότε είναι σφιχτός και περιεκτικός και πότε πλατειάζει με σκηνές που ίσως θα μπορούσαν να ήσαν συντομότερες. 
Σε γενικές γραμμές όμως, η ταινία, βλέπεται ευχάριστα. χάρη σε αυτή την εναλλαγή των ιστοριών καθώς και στις αρκετά καλές ερμηνείες, αλλά και τη φωτογραφία, που σου θυμίζει τη «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ και οι στιγμές των μαχών φέρνουν στη μνήμη τη «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».
Μόνο με αυτές τις δύο μπορεί να συγκριθεί αυτή η ταινία και φυσικά δεν τις «ακουμπάει» (by far, που θα λέγαμε), παρά μόνο θεματικά, με το αντιπολεμικό της μήνυμα και τους χαρακτήρες της που θυσιάζονται για τα ιδανικά και για ένα καλύτερο Αύριο. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix 
Είδος: Πολεμική, Περιπέτεια, Δράμα (127΄)
Χώρες: Ολλανδία, Λιθουανία, Βέλιο (2021)
Σκηνοθεσία: Ματθίς βαν Χάινινγκεν Τζούνιορ.
Παίζουν: Χάις Μπλομ,Τζέιμι Φλάτερς, Σούζαν Ράντερ, Θίο Μπάρκλεμ-Μπιγκς, Γιαν Μπέιφουτ, Μάρτε Σνάιντερ
Σύνοψη: 1944, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας Βρετανός πιλότος ανεμόπτερων, ένα αγόρι από την Ολλανδία που μάχεται στη Γερμανική πλευρά και μια Ολλανδή γυναίκα μέλος της αντίστασης καταλήγουν όλοι να συμμετέχουν στη μάχη του Schelde. Οι επιλογές τους διαφέρουν, αλλά ο στόχος τους είναι ο ίδιος: ελευθερία.