27/10/21

Μαντώ Μαυρογένους - Βασιλικής Πιτούλη

«Οι Έλληνες, γεννημένοι να είναι ελεύθεροι, θα οφείλουν την ανεξαρτησία τους μόνο στον εαυτό τους. Επομένως, δεν ζητώ από την παρέμβασή σας να αναγκάσετε τους συμπατριώτες σας να μας βοηθήσουν. Αλλά μόνο για να αλλάξουν την ιδέα της αποστολής βοήθειας στους εχθρούς μας. Ο πόλεμος εξαπλώνει τον τρομερό θάνατο…» Αυτό έγραψε σε επιστολή της η Μαντώ Μαυρογένους στις γυναίκες του Παρισιού και ενώ είχε ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821.
Αν οι ήρωες κρίνονται από την προσφορά και την ανιδιοτέλεια, τότε η Μαντώ Μαυρογένους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγωνιστών του Εικοσιένα. Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας σε ταραγμένη εποχή, τότε που μια φούχτα Έλληνες ραγιάδες, προσπάθησαν να αποτινάξουν τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ελληνική Επανάσταση και πώς συνέβαλλε στο όραμα αυτό η φημισμένη Μυκονιάτισσα.
Ένα πανέμορφο ταξίδι στις άγνωστες θάλασσες της ελληνικής ιστορίας, αποτελεί το τελευταίο βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη. Ένα κείμενο γεμάτο γνώσεις  γραμμένο από μια συγγραφέα που έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα της στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, έχοντας γράψει εννέα βιβλία μέχρι σήμερα: «Και το έρεβος να γίνεται φως» ποιητική συλλογή (Εκδόσεις Δωδώνη, 2001), «Η είσπραξη της ημέρας» συλλογή διηγημάτων (Εκδόσεις Δωδώνη, 2002), «Να με λες Άννα» ιστορικό μυθιστόρημα (Εμπειρία Εκδοτική, 2004) «Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων» (Εκδόσεις Δωδώνη, 2007), «Δείπνο εκ προμελέτης» μυθιστόρημα (Εμπειρία Εκδοτική, 2008) «Ους ο Θεός συνέζευξεν» συλλογή διηγημάτων (Εκδόσεις Αμαρυσία, 2012), «Εκάλη – Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος» μυθιστόρημα (Εκδόσεις Έναστρον, 2015) «Η κουζίνα της αγάπης» μυθιστόρημα (Εκδόσεις Έναστρον, 2017) και «Επτά μικρές ιστορίες για την Κηφισιά» (Εκδόσεις Αμαρυσία, 2019).
Η Βασιλική Πιτούλη είναι γεννημένη στον Βόλο, είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στα Τοσίτσεια - Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Για τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική, ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι γραμματέας της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κηφισιάς (όπου διαμένει μόνιμα) και έχει διδάξει αφιλοκερδώς στη Σχολή Γονέων του ίδιου δήμου. (Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24γράμματα).