Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

24/9/21

Ο πατέρας που μετακινεί βουνά - Tata muta muntii

Kάθε πατέρας μπορεί να βγει από τα όριά του εάν το παιδί του κινδυνεύει. Αυτό είναι ένα θέμα που το έχουμε δει άπειρες φορές στον κινηματογράφο, είτε υπό τη μορφή ψυχοδράματος, είτε υπό τη μορφή μελοδραματικής περιπέτειας για όλη την οικογένεια, ή περιπέτειας του στυλ Αρπαγή (Taken). 
Ο συγκεκριμένος πατέρας στην ταινία, έχει κάτι από την Αρπαγή, αλλά όχι και από τον Λίαμ Νίσον. Είναι ένας πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας Ρουμανίας, στον οποίο η υπηρεσία του έχει κάποια πολύ μεγάλη υποχρέωση γι’ αυτό και είναι ένας εγωίσταρος ολκής. Όταν εξαφανίζεται ο γιός του (με τη φίλη του) στα χιονισμένα βουνά και διαπιστώνει ότι η διασωστική ομάδα του χιονοδρομικού κέντρου δεν έχει την ικανότητα να τους  βρει, τότε καλεί την υπηρεσία του που είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει ανεπίσημα! 
Στο χιονοδρομικό κέντρο καταφθάνει –ανεπίσημα- ολόκληρη στρατιωτική διμοιρία ορεινών καταδρομών υποστηριζόμενη και από ελικόπτερο, η οποία εγκαθιστά σε αντίσκηνα σύγχρονο κέντρο εντοπισμού και έρευνας εξαφανισμένων και αρχίζουν να εργάζονται υπό τις διαταγές του συνταξιούχου μυστικού πράκτορα. Γεγονός που προξενεί εντύπωση στους τοπικούς διασώστες, αλλά και στους χειμερινούς τουρίστες (είμαστε στο high season της περιοχής), που ενοχλούνται όταν διαπιστώνουν ότι χάνουν τα προνόμια και τις προτεραιότητές τους στην απόλαυση του χιονιού, κάτι όμως που ουδόλως ενδιαφέρει τον συνταξιούχο πατέρα. Όπως δεν τον ενδιαφέρει άλλωστε και η εξαφάνιση μιας  άλλης κοπέλας, της οποίας η μητέρα τού ζητά μόνο να εντοπίσουν τη θέση της από το κινητό της όπως και του γιού του, αλλά εκείνος αρνείται. Ο Πατέρας που Μετακινεί Βουνά, τα μετακινεί μόνο για τον εαυτό του και το παιδί του και τα άλλα... γαία πυρί μιχθείτο.
Τελείως άνιση ταινία, η οποία ενώ ξεκινά με προϋποθέσεις «Χαμηλού βαρομετρικού», διασχίζει μελοδραματικά το διδακτικό πεδίο πάνω σε θέματα εγωισμού, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και καταλήγει να είναι το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τον ενδιαφέρει μόνον ο εαυτούλης του και ο στενός οικογενειακός του κύκλος.
Παρακολουθώντας την ταινία, παραβλέπεις τη γενική εικόνα περί καλής σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, ανεκτών ερμηνειών και ωραίας φωτογραφίας του χιονισμένου τοπίου και κολλάς στο γεγονός ότι σε οποιαδήποτε χώρα, με τις κατάλληλες διασυνδέσεις και μπόλικο χρήμα όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Αν και το τελευταίο δεν είναι πάντοτε σίγουρο.... στη μάχη του ανθρώπου με τη φύση. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (108΄)
Χώρα: Ρουμανία (2021)
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Σάντου
Παίζουν: Άντριαν Τιτιένι, Ελένα Πουρέα, Τζούντιθ Στέιτ
Σύνοψη: Όταν ο γιος του εξαφανίζεται στα χιονισμένα βουνά, ένας συνταξιούχος πράκτορας δεν το βάζει κάτω αν δεν τον βρει, έστω και αν πρέπει να ρισκάρει τα πάντα.