30/9/21

No time to die

Μια περιπέτεια με μπόλικο μελό, αποτελεί αυτή η 25η  ταινία του Τζέιμς Μποντ που είναι και η τελευταία στην οποία εμφανίζεται ο Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο και μάλιστα όχι ως 007, αφού ο αριθμός αυτός («is just a number») έχει δοθεί σε μια συνάδελφό του στην υπηρεσία, την οποία υποδύεται η Λασάνα Λιντς.
Ο Μποντ, ουσιαστικά έχει βγει στη σύνταξη και ξεκουράζεται στην Τζαμάικα, μέχρι που εμφανίζεται ο φίλος του ο Φέλιξ Λάιτερ από την CIA, ο οποίος τον ξεσηκώνει να σώσουν έναν επιστήμονα που έχει απαχθεί αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. 
Ο επιστήμονας αυτός είναι δύσκολο να καταλάβουν για ποιον εργάζεται και από ποιον κινδυνεύει, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Ο Μποντ εμπλέκεται στην υπόθεση με βαριά καρδιά (και φυσιογνωμικά ο Κρεγκ είναι ιδανικός, διότι ήδη είναι γερασμένος και ρυτιδιασμένος τόσο, που σε πείθει ότι βαριέται ακόμα και για το ρόλο που τον πήρε για 5η φορά). Η υπόθεση όμως δεν είναι και εύκολη, διότι αυτή τη φορά το υπερόπλο του αντιπάλου του (που τον υποδύεται ο Ρέμι Μάλικ) είναι... επιδημιολογικό με παρέμβαση στο DNA των κατοίκων της Γης.
Ο σκηνοθέτης Κάρι Τζόγι Φουκουνάγκα ενσωματώνει στην –λογικά: επίκαιρη- ταινία του, πολλά στοιχεία από προηγούμενες ταινίες Μποντ. Ο Ράμι Μάλεκ, ο «κακός» του φιλμ,  μου θύμισε τον Δρ Νο του Τζόζεφ Γουάιζμαν, κάποιες σεκάνς μου θύμισαν το φιλμ «Ζεις μονάχα δυό φορές», ενώ η μελωδία και το τραγούδι των πρώτων πλάνων της ταινίας και των credits στο φινάλε, είναι το We Have All The Time In The World που τραγουδούσε ο Λουίς Άρμστρονγκ στο φιλμ «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος», όπου ο Μποντ (ο Τζορτζ Λέιζενμπι, τότε) παντρεύεται την κόρη ενός σικελού μαφιόζου, την οποία δολοφονεί στο γαμήλιο ταξίδι τους, η «κακιά» από το φιλμ «Από τη Ρωσία με αγάπη».
Εν πάση περιπτώσει, η ταινία του Φουκουνάγκα, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουμε συνηθίσει -δεκαετίες τώρα- από τις ταινίες του Μποντ: καταδιώξεις αυτοκινήτων, καλά χορογραφημένες σκηνές πολεμικών τεχνών, έντονη και θορυβώδη δράση και επιπλέον διαθέτει εκπλήξεις...
Για τις προηγούμενες ταινίες του Μποντ είχα γράψει, ότι ο Ντάνιελ Κρεγκ είχε δώσει έναν αρκετά ανθρώπινο χαρακτήρα στον 007, κάτι που έλειπε ειδικά από τις πρώτες ταινίες του Σον Κόνερι, στις οποίες ο Μποντ πρώτα πυροβολούσε και κατόπιν έκανε ερωτήσεις (όπως στο Φαρ Γουέστ), αλλά τούτη τη φορά ο Φουκουνάγκα το παράκανε, απομυθοποιώντας σχεδόν το μύθο (saga, στα νέα ελληνικά) του Μποντ. Είπαμε ανθρώπινο, αλλά όχι και τόσο κύριε Φουκουνάγκα μας, ώστε να θυμίζει το Γιώργο Φούντα (με τις ρυτίδες του) στις ελληνικές ταινίες του ’60...  
Η μεγάλη αδυναμία του Μποντ αυτή τη φορά είναι η Μαντλέν (Λεα Σεϊντού) παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται να τον έχει προδώσει. Έτσι έχει διπλό αγώνα εκτός από το να σώσει τον κόσμο ολόκληρο. Πρέπει να σώσει τη μεγάλη του αγάπη και την πεντάχρονη κόρη της, η οποία του μοιάζει στο χρώμα των ματιών, αλλά παίρνει τη διαβεβαίωση ότι «δεν είναι δική του». Και οι μαμάδες ξέρουν καλύτερα ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού τους. Εκτός αν ξέρει κάτι παραπάνω ο αντίπαλός του...
Αλλά ως εδώ. Καιρός να γυρίσουμε στη δουλειά μας, «back to work» όπως λέει και ο Μ στο φινάλε της ταινίας, η οποία θα μπορούσε να διαρκεί 120΄ (και όχι 163΄) και να αφηγείται τα ίδια πράγματα.
Η ταινία πάντως βλέπεται με ενδιαφέρον και δεν καταλαβαίνεις πότε πέρασαν τόσες ώρες. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 30/9/2021
Είδος: Δράσης, Περιπέτεια, Θρίλερ (163΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα
Παίζουν: Ντάνιελ Κρεγκ, Άνα ντε Άρμας, Ράμι Μάλεκ, Ραλφ Φάινς, Λέα Σεντού, Μπεν Γουίσοου, Μπίλι Μάγκνουσεν, Ναόμι Χάρις, Τζέφρι Ράιτ, Ντέιβιντ Ντέντσικ, Λασάνα Λιντς, Ρόρι Κίνεαρ, Νταλί Μπενσάλα, Κριστόφ Βαλτζ 
Σύνοψη: Ο Τζέιμς Μποντ έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη Τζαμάικα. Η γαλήνη της καθημερινότητάς του θα είναι προσωρινή και θα διακοπεί απότομα όταν ένας παλιός γνώριμος, ο Φίλιξ Λέιτερ της CIΑ, θα εμφανιστεί για να ζητήσει τη βοήθειά του. Η αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα τον οποίον έχουν απαγάγει θα αποδειχθεί πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι έδειχνε. Ο Τζέιμς Μποντ, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή που θα του υποδείξουν τα παρακρατικά μυστικά και οι απρόσμενες αποκαλύψεις, θα οδηγηθεί στα χνάρια ενός μυστηριώδους «κακού», ο οποίος έχει στην κατοχή του μια επικίνδυνη, νέα τεχνολογία.
Διανομή: Tulip