8/9/21

Η ξηρασία - The dry

Μια ταινία whodunit, της οποίας η υπόθεση εκτυλίσσεται στη μέση τεράστιων εδαφικών εκτάσεων της Αυστραλίας, που μαστίζονται από ανομβρία πάνω από ένα έτος. Εκεί, στη μέση του πουθενά υπάρχει ένα χωριό στο οποίο επιστρέφει ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άαρον Φολκ επιστρέφει μετά από απουσία είκοσι ετών για να παρευρεθεί στην κηδεία του παιδικού του φίλου, Λουκ, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του πριν αυτοκτονήσει - θύμα της ξηρασίας που έχει καταστρέψει αυτήν την κοινότητα. Όταν ο Φολκ δέχεται απρόθυμα να μείνει και –ανεπίσημα- να ερευνήσει το έγκλημα, ανοίγει μια παλιά πληγή: το θάνατο της 17χρονης Έλι Ντίκον, που ήταν και δική του φίλη, όταν ήσαν παιδιά. Ο Φολκ αρχίζει να υποψιάζεται ότι αυτά τα δύο εγκλήματα, παρόλο που τα χωρίζουν δεκαετίες, συνδέονται. Καθώς παλεύει να αποδείξει όχι μόνο την αθωότητα του Λουκ, αλλά και τη δική του, ο Φολκ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις απέναντί του και τη σφοδρή οργή μιας τρομοκρατημένης κοινότητας. Μιας κοινότητας τα μέλη της οποίας όλο και κάτι έχουν να κρύψουν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και έναν ήλιο που βαράει κατακούτελα (η φωτογραφία του αυστραλιανού ξηρού τοπίου από τον Στέφαν Ντούσκιο, είναι ανυπέρβλητη), ο Φολκ προσπαθεί να εξιχνιάσει το θάνατο της έφηβης Έλι και ταυτόχρονα να βγάλει από πάνω του τις υποψίες όλης της κοινότητας ότι και ο ίδιος είτε λίγο είτε πολύ είχε βοηθήσει στο θάνατό της. Ο Έρικ Μπάνα είναι καταπληκτικός στο ρόλο του Φολκ και κυρίως με τις σιωπές του, όταν επισκέπτεται τα μέρη στα οποία είχαν διαδραματιστεί τα γεγονότα  πριν 20 χρόνια. Ο θεατής παρακολουθεί τις εκφράσεις του και ταυτόχρονα –μέσα από έντεχνα flashbacks- βλέπει αποσπασματικά τις είχε συμβεί στην πραγματικότητα.
Ουσιαστικά, έχουμε μια ταινία αστυνομικού μυστηρίου σε έναν ιδιόρρυθμο τόπο, όπου ο ανθρώπινος ψυχισμός επηρεάζεται όχι μόνον από την εξέλιξη που αργεί να φτάσει στο απομακρυσμένο χωριό, αλλά και από την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει την παραγωγή τους αργά και σταθερά. Το φιλμ είναι  γεμάτο από χαρακτηριστικούς τύπους που όλοι έχουν κάποιο λόγο να είναι εσωστρεφείς και να κρύβουν μυστικά. Οι ερμηνείες τους είναι καθηλωτικές. Συνολικά, μια πολύ καλή ταινία. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO 
Προβάλλεται από 2/9/2021
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Μυστηρίου (117΄)
Χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κόνολι
Παίζουν: Έρικ Μπάνα, Ζενεβιέβ Ο’ Ράιλι, Κιρ Ο’ Ντόνελ
Σύνοψη: Ο Άαρον Φολκ επιστρέφει στην πατρίδα του που πλήττεται από ξηρασία για να παρευρεθεί σε μια τραγική κηδεία. Αλλά η επιστροφή του ανοίγει μια πληγή δεκαετιών - τον ανεξιχνίαστο θάνατο μιας έφηβης.
Διανομή: Spentzos Film