Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/9/21

Annette

Mετά την ταινία «Holy Motors» του 2012, ο Λεός Καράξ επανέρχεται αυτή τη φορά προσφέροντάς μας μια σκοτεινή, δραματική μουσική ταινία με ένα δίδυμο απίθανων ηθοποιών, τον Άνταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ.
Πριν από αυτή, σχετικά πρόσφατα, ξαναείδα την επίσης δική του «Οι εραστές της γέφυρας» (1991), για την οποία είχε αναγκαστεί να ξαναχτίσει τη γέφυρα Ποντ Νεφ του Σηκουάνα, επειδή ο δήμος Παρισίων δεν του είχε δώσει άδεια γυρισμάτων πάνω στην πραγματική. Το αναφέρω για να δείξω την τελειομανία του Καράξ, που μάλιστα κοστίζει στους παραγωγούς.
Η «Annette» είναι η έκτη του ταινία και από την εποχή της ταινίας του «Boy Meets Girl» (1984), ο Καράξ δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσει το κοινό του, αγγίζοντας συχνά το Φανταστικό. Όπως στο φιλμ «Holy Motors» για το οποίο όταν το σχολίαζα, είχα επικαλεστεί, το ρητό του Μπέργκμαν: «Κινηματογράφος όπως λέμε όνειρο, κινηματογράφος όπως λέμε μουσική. Καμία άλλη μορφή τέχνης δεν πηγαίνει πέρα από το συνειδητό όπως κάνει ο κινηματογράφος, που χτυπά κατευθείαν στα συναισθήματά μας, εισχωρεί βαθιά στο λυκόφως της ψυχής μας».
Για να μην τα πολυλογούμε, στο «Annette» έχουμε ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, αντικείμενο των tabloid και του gossip. Εκείνη, η Αν (Μαριόν Κοτιγιάρ) είναι σοπράνο και σταρ της όπερας, ενώ ο εκείνος, ο Χένρι (Άνταμ Ντράιβερ) είναι ένας stand-up comedian του οποίου η αδιαφορία για την παράσταση και η περιφρόνηση του κοινού προσελκύει πλήθος κόσμου. Η Αν και ο Χένρι αγαπούν ο ένας τον άλλον με μια ατελείωτη αγάπη που καμία σκιά δεν φαίνεται να μπορεί να αμαυρώσει.
Αλλά ο Καράξ, δάσκαλος της υπερβολής, κάνει μια συναρπαστικά ανατρεπτική και ταυτόχρονα αρμονική ταινία που προορίζεται να οδηγήσει σε άλλο φινάλε τους πρωταγωνιστές του. Θυμίζοντάς μου το στυλ του Τιμ Μπάρτον, έχει δημιουργήσει κάτι μεταξύ μιούζικαλ, μαύρου παραμυθιού και ακραίου ερωτισμού. Και όλα αυτά με τραγούδι, χωρίς πολλά–πολλά χορευτικά.
Η Μαριόν Κοτιγιάρ (που σε ορισμένα τραγούδια υποστηρίζεται φωνητικά από τη μέντζο σοπράνο Catherine Trottmann) παίζει και τραγουδάει υπέροχα, αλλά αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο (απίστευτα καλός) Άνταμ Ντράιβερ, που με το ψευδώνυμο «Ο πίθηκος του Θεού», ανεβαίνει στη σκηνή με τη ρόμπα του μποξέρ και στην κυριολεξία σαρώνει. Όπως σαρωτικός είναι και στην ιδιωτική του ζωή με την Αν και την κορούλα τους.
Η ταινία είναι πολύ καλή και θα αποζημιώσει τους φίλους του Άνταμ Ντράιβερ (που πιθανόν να τον γνώρισαν από το Star Wars) και τους φίλους της Κοτιγιάρ, που είναι λαμπρή. Είναι όμως εξαιρετική για τους φίλους του Καράξ. Αρκεί, όλοι οι πιο πάνω φίλοι του κινηματογράφου, να λάβουν υπόψη τους τη διάρκεια της ταινίας που είναι δύο ώρες και 21 λεπτά. (Κριτική μου στο Myfilm).
INFO
Προβάλλεται από 2/9/2021
Είδος: Δράμα, Αισθηματική, Μιούζικαλ (141΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μεξικό, Ελβετία (2021)
Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ
Παίζουν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέβιν ΜακΝτάουελ, Σάιμον Χέλμπεργκ, Ρίλα Φουκουσίμα, Ρεμπέκα Νταϊσον Σμιθ
Σύνοψη: Λος Άντζελες, στις μέρες μας. Ο Χένρι είναι ένας stand-up κωμικός με έντονο χιούμορ. Η Αν, μια διεθνούς φήμης τραγουδίστρια όπερας. Μαζί, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελούν ένα ευτυχισμένο και λαμπερό ζευγάρι. Η γέννηση του πρώτου τους παιδιού, η Αννέτ, ένα μυστηριώδες κορίτσι με εξαιρετικό πεπρωμένο, θα ανατρέψει τη ζωή τους.
Διανομή: Weirdwave