19/8/21

Φρανκενστάιν Τζούνιορ - Young Frankenstein

Ασπρόμαυρη, ώστε να πλησιάζει –εικαστικά- τις ταινίες γοτθικού τρόμου που παρωδεί, αυτή η ταινία του Μελ Μπρουκς είναι η καλύτερη κωμωδία, που έχω δει ever.
Ο νεαρός Φρανκενστίν (Τζιν Γουάιλντερ) και εγγονός του γνωστού Δόκτορα Φράνκενστάιν, που είχε δημιουργήσει το επίσης γνωστό Τέρας, φτάνει στον πύργο του παππού του με τη μνηστή του (Μαντλίν Καν) και διαπιστώνει ότι έχει κληρονομήσει τον Ίγκορ έναν καμπούρη υπηρέτη (τον γουρλομάτη Μάρτιν Φέλντμαν) και την εφιαλτική Φράου Μπλούχερ, οικονόμο (Κλόρις Λίτσμαν), στο άκουσμα του ονόματος της οποίας αφήνιαζαν τα άλογα.
Εκεί ο νεαρός Φρανκενστίν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το δικό του Άνθρωπο (και όχι Τέρας, όπως ο παππούς του), αλλά οι ατυχείς συμπτώσεις δεν θα τον αφήσουν. Το τι ακολουθεί δεν περιγράφεται. Θα δημιουργήσει ένα «ιδιόρρυθμο» Τέρας (Πίτερ Μπόιλ) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που θα κατακτήσει τη μνηστή του...
Το πανέξυπνο σενάριο των Γουάιλντερ και Μπρουκς πήρε υποψηφιότητα το 1974 για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (η ταινία στηρίζεται στους χαρακτήρες  του Frankenstein της Mary Shelley) και μέσα από αυτό ο Μπρουκς παρωδεί όχι μόνο τις ταινίες γοτθικού τρόμου, αλλά και δικές του (μεταξύ των οποίων και την «Αυτοί οι τρελοί παραγωγοί») καθώς και τον Πολίτη Κέιν, αν προσέξτε καλά την έναρξη της ταινίας.
Οι ερμηνείες όλων είναι απολαυστικές. Μέσα σε όλους υπάρχει και ο Τζιν Χάκμαν στο ρόλο ενός τυφλού, που τρομοκρατεί το Τέρας, αλλά να μην περιγράψω περισσότερο, εκτός ίσως από το γεγονός ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζέραλντ Χίρσφελντ, δίνει όλη την ατμόσφαιρα.
Από τις κωμωδίες που πρέπει να δείτε. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/8/2021
Είδος: Κωμωδία, Τρόμου (106΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1974, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς
Παίζουν: Τζιν Γουάιλντερ, Μάρτι Φέλντμαν, Πίτερ Μπόιλ, Τέρι Γκαρ, Κλόρις Λίτσμαν, Μάντλιν Καν, Κένεθ Μαρς
Σύνοψη: Ο Δρ. Φρέντερικ Φρανκενστάιν έρχεται στην Τρανσυλβανία για να κληρονομήσει τον πύργο του παππού του. Μαζί με τον πύργο κληρονομεί τον καμπούρη υπηρέτη και την παρανοϊκή οικονόμο, που του δίνουν την έμπνευση να κάνει αυτό που έκανε και ο παππούς του, δηλαδή να δίνει ζωή. Σύντομα τα πειράματά του θα πετύχουν. Μόνο που το τέρας αυτή τη φορά δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο ως τώρα.
Διανομή: Odeon