19/8/21

Το ξαδελφάκι μου - Mon cousin

Διασκεδαστικό, αστείο και συγκινητικό, είναι το φιλμάκι αυτό του Γιαν Κούνεν, το οποίο αφηγείται την ιστορία δυο ξαδέρφων που είναι κληρονόμοι μιας εταιρείας, από τους οποίους ο Πιερ (Βενσάν Λιντόν), σοβαρός, συγκρατημένος και τυπικός επιχειρηματίας προσπαθεί να πείσει τον Αντριέν (Φρανσουά Νταμιέν), αγαπημένο του ξάδελφο, να του μεταφέρει το 50% «με μια υπογραφή», μιας και δεν είναι σε θέση να συμμετέχει στη διοίκηση της εταιρείας.
Βασικά, ο Αντριέν είναι ένα υπερευαίσθητο άτομο, με έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις, που δείχνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να περνάει καλά δίπλα στον ξάδελφό του Πιέρ. Με flashback διαπιστώνουμε, ότι υπάρχει μια λατρεία μεταξύ των δυο ξαδέλφων και μια αιτία που τους συνδέει τόσο ισχυρά, ώστε ο επιχειρηματίας και πιο προσγειωμένος Πιέρ, έχει τους λόγους του που δεν θέλει να «τα χαλάσει» με τον ξάδελφό του, παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του Αντριέν έχει χαρακτηρισθεί «οριακή» από την ψυχολόγο του. Πιο απλά, οι δυο τους περνούν μια κρίση του τύπου «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», αλλά σε μια περίοδο όπου ο «λογικός» Πιερ, πρέπει να κλείσει μια κρίσιμη συμφωνία για την εταιρεία τους και ο «οριακός» Αντριέν με τις παρεμβάσεις του, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
Το θέμα είναι ότι ο σκηνοθέτης Γιαν Κουνέν κινεί τα νήματα που συνδέουν τα δυο ξαδέλφια με τέτοια μαεστρία και ισορροπία, που δεν σε κάνουν να βαριέσαι. Φυσικά διαθέτει και το αβαντάζ δυο εξαιρετικών ερμηνειών από τους Βενσάν Λιντόν και Φρανσουά Νταμιέν, χωρίς να είναι αδιάφορες και οι ερμηνείες των υπολοίπων.
Συνολικά, έχουμε μια γλυκιά διασκεδαστική κομεντί με θετικά μηνύματα πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/8/2021
Είδος: Κωμωδία (104΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Γιαν Κουνέν
Παίζουν:  Βενσάν Λιντόν, Φρανσουά Νταμιέν
Σύνοψη: Ο Πιέρ είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής εταιρείας αλκοολούχων ποτών. Είναι σκληρός, στυγνός επιχειρηματίας, και διαχειρίζεται την εταιρεία του με σιδερένιο χέρι, όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: ο ξάδελφός του ο Αντριέν είναι ο κάτοχος του 50% των μετοχών της εταιρείας, και βάσει του καταστατικού της, κάθε πέντε χρόνια πρέπει να ανανεώνει με την υπογραφή του το συμβόλαιο που τους δένει στην συνιδιοκτησία της φίρμας. Ο διευθύνων σύμβουλος θέλει να τελειώνει με αυτές τις τυπικότητες, γιατί έχει μπροστά του μια δύσκολη επιχειρηματική κίνηση, αλλά ο ξάδελφός του έχει άλλα σχέδια. Πράγματι, ο Αντριέν είναι το διάφορο του Πιέρ: οραματιστής, γκαφατζής, εντελώς ανίκανος να σκεφτεί και να δράσει πρακτικά, μειλίχιος, συναισθηματικός και αγαπησιάρης, το μόνο που θέλει είναι να περάσει κάμποσο ποιοτικό χρόνο με το ξαδερφάκι του, καθυστερώντας την υπογραφή του. Έτσι, αναγκαστικά για τον κύριο διευθυντή, θα κάνουν ένα ταξίδι μαζί, που θα τους πάει μέχρι τους περίφημους αμπελώνες του Μπορντό, αλλά και μέχρι τα όρια της υπομονής του Πιέρ.
Διανομή: Weird Wave