19/8/21

Μπέτυ Μπλου - 37°2 le matin

Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας (αλλά και του βιβλίου του Φιλίπ Τζιάν, που συνεργάστηκε στο σενάριο με τον σκηνοθέτη) «37°2, το πρωί» είναι η θερμοκρασία του σώματος μιας εγκύου γυναίκας το πρωί και αναφέρεται στις προσπάθειες της κεντρικής ηρωίδας να μείνει έγκυος. 
Με επίκεντρο αυτές τις προσπάθειες το φιλμ αναλώνεται σε εκρηκτικές καταστάσεις αυτοκαταστροφής, τόσο της Μπέτυ (Μπεατρίς Νταλ), που δεν χάνει ευκαιρία να μας δείχνει το γυμνό της σώμα, όσο και του συντρόφου της και επίδοξου συγγραφέα Ζοργκ (Ζαν-Χιου Ανγκλάντ), που την ανέχεται, παρόλο που ουσιαστικά στέκεται εμπόδιο για τη συγγραφική του καριέρα. Η αυτοκαταστροφική μανία, που συνοδεύει το εκρηκτικό της ταπεραμέντο, είναι αυτή που θέτει και τον τόνο του φιλμ.
Η ταινία, θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ψυχογράφημα. Είναι όμως τόσο εκρηκτικές οι μεταξύ τους καταστάσεις, που εγώ αν την είχα δίπλα μου δεν θα μπορούσα, όχι μόνο να γίνω συγγραφέας, όπως ο Ζοργκ, αλλά ούτε να γράψω αυτή τη σύντομη κριτική για την ταινία.
Θεωρώ, ότι αυτή η ταινία του Μπενέξ υπερτιμήθηκε στην εποχή της, ίσως επειδή είχε προηγηθεί η «Ντίβα» (1981), την οποία θεωρώ σκάλες ανώτερη.
Πάντως, δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/8/2021
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (120’)
Χώρα: Γαλλία (1986, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ζαν Ζακ Μπενέξ
Παίζουν: Μπεατρίς Νταλ, Ζαν-Χιου Ανγκλάντ
Σύνοψη: Ο Ζοργκ κι η Μπέτυ, δύο πόλοι του ίδιου μαγνήτη, απρόβλεπτοι και τρελοί ταυτόχρονα, ζουν στα όρια. Όχι βάσει κάποιας εκκεντρικής κοσμοθεωρίας, αλλά γιατί είναι έτσι από τη φύση τους. Εκείνος, είναι ερασιτέχνης συγγραφέας, που έχει παρατήσει το έργο του και ζει μια νορμάλ, λιγότερο περίπλοκη καθημερινότητα, σε ένα παραλιακό μπανγκαλόου. Εκείνη, εισβάλει στη ζωή του με μια παθιασμένη αφοσίωση για εκείνον και το ταλέντο του, αλλά και μια κυκλοθυμική συμπεριφορά που τον αναταράζει.
Διανομή: Bibliotheque