16/8/21

Μπέκετ – Beckett

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντένις Άλαν «Born to be murdered» που εκδόθηκε το 1945, το φιλμ εάν δεν είχε «ελληνικό» ενδιαφέρον, θα ήταν μια ακόμα κλασσική περιπέτεια καταδίωξης, ενός ανθρώπου που βρέθηκε την ακατάλληλη στιγμή στον ακατάλληλο τόπο.
Ο τόπος αυτός είναι ένας ορεινός δρόμος κάπου στα Ιωάννινα, όπου ο νυσταγμένος οδηγός Μπέκετ (Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, του Ντένζελ) με τη φίλη του Έιπριλ (Αλίσια Βικάντερ) οδηγώντας νύχτα, βγαίνει από το οδόστρωμα και πέφτει πάνω σε ένα σπίτι, όπου όταν συνέρχεται διαπιστώνει ότι υπήρχαν άνθρωποι εκεί, οι οποίοι δεν έσπευσαν να τον βοηθήσουν.
Από εκεί και ύστερα, αρχίζει γι’ αυτόν μια οδύσσεια, διότι η δεύτερη διαπίστωση που κάνει, είναι ότι ο τοπικός αστυνομικός προς τον οποίο σπεύδει για βοήθεια, τον θέλει νεκρό. Έτσι το μόνο που του μένει είναι να φτάσει σώος, μέσα από γραφικά χωριά και πόλεις, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όλα αυτά, εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση.
Παρά τις κάποιες αδυναμίες του σεναρίου και την επίπεδη ερμηνεία του Ουάσινγκτον, η ταινία του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο (που μέχρι τώρα έχει γυρίσει πέντε μικρού μήκους και μια μεγάλη ταινία), βλέπεται ευχάριστα ως περιπέτεια ενός ανθρώπου που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική φωτογράφιση του ελληνικού τοπίου και των αρχαιοτήτων από τον Σαγιόμπου Μούκντιπρομ, καθώς και στην πραγματικά υποβλητική μουσική του  Ρουίτσι Σακαμότο. (Κριτκή μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Θρίλερ, Δράμα (110΄)
Χώρα: Ιταλία, Βραζιλία, Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο
Παίζουν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον,  Μπόιντ Χόλμπρουκ, Αλίσια Βικάντερ, Βίκι Κριπς, Πάνος Κορώνης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου
Σύνοψη: Ένας αμερικανός τουρίστας καταλήγει καταζητούμενος στην Ελλάδα, όταν ένα τραγικό ατύχημα τον μπλέκει με μια πολιτική συνωμοσία και κάποιοι θέλουν να τον δολοφονήσουν.
Προβάλλεται: στο Netflix