27/8/21

The Rhythm Section

Η Στέφανι Πάτρικ είναι μια συνηθισμένη γυναίκα σε πορεία αυτοκαταστροφής, αφού όλη η οικογένειά της σκοτώνεται τραγικά σε αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο αποδόθηκε σε μηχανική βλάβη, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια που «καλύφθηκε» με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών.
Όταν η Στέφανι ανακαλύπτει ότι η συντριβή δεν ήταν τυχαία, βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν το θάνατο από ναρκωτικά και ποτά, αλλά διασώζεται από ένα δημοσιογράφο που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος και θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του.
Δυστυχώς, ο δημοσιογράφος παρακολουθείται συνεχώς από τις μυστικές υπηρεσίες και η επαφή του μαζί της θα είναι θανατηφόρα. Χωρίς να το θέλει άμεσα, η Στέφανι εισέρχεται σε έναν σκοτεινό και πολύπλοκο κόσμο προκειμένου να εκδικηθεί τους υπευθύνους του αεροπορικού αυτού εγκλήματος και να βρει τη δική της λύτρωση. Εκπαιδευτής της για την επίτευξη του στόχου της θα είναι ο πρώην μυστικός πράκτορας Ιέιν Μπόιντ (παραλίγο Τζέιμς Μποντ, και τον υποδύεται ο αγνώριστος Τζουντ Λο), που θα τη βοηθήσει, θα τις δώσει πληροφορίες και χρήματα, αλλά θα την αφήσει στη μοίρα της.  
Αρκετά καλό θρίλερ, που ξεκινά αργά και δίνοντας βάρος στη ψυχοσύνθεση της Στέφανι, την οποία υποδύεται υπέροχα η Μπλέικ Λάβλι. Οι μεταμορφώσεις της τόσο σωματικά, εμφανισιακά, όσο και ψυχικά κρατούν σε υψηλή στάθμη την ταινία, η οποία από την αρχή μοιάζει να είναι «η μεταμόρφωση της κούκλας σε φονική μηχανή, προκειμένου να σώσει τον κόσμο» αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εάν έχεις λίγη υπομονή να φτάσεις στο μέσο της ταινίας, θα έχεις πληροφορηθεί για ποιο λόγο καθόταν στο περιθώριο η Στέφανι με τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις και θα ζήσεις τη μετάλλαξή της από τον Μπόιντ, ο οποίος θα της αποκαλύψει ότι σ’ αυτή την αποστολή εκδίκησης θα είναι «αναλώσιμη». Δεν την νοιάζει όμως μιας και δεν έχει οικογένεια ούτε φίλους. Οι σκηνές που εκπαιδεύεται μαζί του και τον μαθαίνει καλύτερα στην «άκρη του κόσμου» (βόρεια Ιρλανδία), είναι αρκούντως θεαματικές και ενδιαφέρουσες.
Κοσμοπολίτικο θρίλερ περιπέτειας που εξελίσσεται σε διάφορες πρωτεύουσες (Λονδίνο, Μαδρίτη, Ταγγέρη, Μασσαλία κ.ά.) , χωρίς υπερβολικές σκηνές δράσης και με δυο πολύ ανθρώπινους χαρακτήρες, το φιλμ βασίζεται σε μυθιστόρημα του Μαρκ Μπαρνέλ (υπάρχουν τέσσερα βιβλία με ηρωίδα την Στέφανι Πάτρικ) και έχει γυριστεί όχι άσχημα από τον σκηνοθέτη Ριντ Μοράνο, που μας είχε χαρίσει το The Handmaid' s Tale.
Παραγωγός της ταινίας είναι η Eon Productions των ταινιών Τζέιμς Μποντ και είχε σκοπό να την κυκλοφορήσει το 2019, αλλά την πρόλαβε ο covid-19. Έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020 και τώρα προβάλλεται στο Netflix. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Κατασκοπία, Μυστηρίου (109΄)
Χώρα: ΗΒ, Ισπανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ριντ Μοράνο
Παίζουν: Μπλέικ Λάβλι, Ρίτσαρντ Μπρέικ, Τζουντ Λο, Στέρλινγκ Μπράουν
Σύνοψη Netflix: Συντετριμμένη με το θάνατο της οικογένειάς της σε αεροπορικό δυστύχημα, μια γυναίκα χάνεται στο σκοτεινό λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπείας με σκοπό να πάρει εκδίκηση.