Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

2/9/21

Μια γυναίκα εξομολογείται - A woman under the influence

Ένα δράμα οικογενειακών σχέσεων βασισμένο στα στερεότυπα μιας εποχής «παλαιάς κοπής», όπως θα έλεγαν οι λάτρεις του παρελθόντος και θα έρχονταν σε σύγκρουση με τους politically correct, σήμερα.
Ο Τζον Κασσαβέτης μας δίνει ένα ζευγάρι φαινομενικά τυπικά αμερικάνικο και φυσιολογικό. Εκείνη, είναι η κλασσική Αμερικάνα νοικοκυρά που βυθίζεται στη μοναξιά και το αλκοόλ, ενώ εκείνος είναι ο άνδρας που συνήθως λείπει και πολλές φορές όταν έρχεται στο σπίτι, κουβαλάει μαζί του και τους φίλους του «για ένα ποτήρι κρασί κι ένα πιάτο μακαρόνια». Δεν είναι εύκολο για εκείνη όμως η οποία πρέπει να κάνει την καρδιά της πέτρα και να τους ικανοποιήσει όλους αγόγγυστα. Εάν διαμαρτυρηθεί, έστω για λίγο, ακόμα και με μια ανεπαίσθητη έκφραση δυσφορίας, χαρακτηρίζεται «νευρική». Ίσως και τρελή ακόμα. Μήπως και σχιζοφρενής;
Ο Κασσαβέτης δεν κάνει ρητορεία. Αυτά που έχει να πει, έχουν μια λαϊκή προσέγγιση και μια βαθιά ειλικρίνεια, που καταργεί τις ηθικές αυταπάτες. Όλες οι συγκρούσεις στο φιλμ ριζώνουν με έναν καθηλωτικό ρεαλισμό, που είναι καθηλωτικός επειδή μονάχα μέσω αυτού, μπορούμε να αναζητήσουμε τα αίτια πίσω από τη συντριβή της γυναίκας στη Δυτική κοινωνία. Ο Κασσαβέτης το έχει δει αυτό από το 1974 και στη διάθεσή του εδώ, έχει όπως πάντα την κατάλληλη ερμηνεύτρια, την έξοχη Τζίνα Ρόουλαντς, η οποία αυτή τη φορά έχει δίπλα της τον εξαιρετικό Πίτερ Φολκ (το γνωστό ντετέκτιβ Κολόμπο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς).
Σημειώστε πως αυτή η ταινία ήταν πραγματικά μια οικογενειακή υπόθεση: Στο ρόλο της μητέρας του Πήτερ Φολκ εμφανίζεται η μητέρα του Κασαβέτη, Κατερίνα (Κάθριν) Δημήτρη-Κασαβέτη, ενώ την μητέρα της Τζίνα Ρόουλαντς ερμηνεύει η αληθινή της μητέρα Λέιντι Ρόουλαντς. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/9/2021
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (155')
Χώρα: ΗΠΑ (1974, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Τζον Κασσαβέτης 
Πρωταγωνιστούν: Τζίνα Ρόουλαντς, Πίτερ Φολκ
Σύνοψη: Μια καθ’ όλα μέση φυσιολογική, κατά τα φαινόμενα, αμερικανική οικογένεια δοκιμάζεται όταν η γυναίκα του σπιτιού καταρρέει λόγω νευρικού κλονισμού. Ο σύζυγος της, παλεύει με κάθε δύναμη να διατηρήσει την ισορροπία, αλλά όταν φτάνει να επηρεάσει και τα παιδιά τους αναγκάζεται να την περιορίσει. 
Η Τζίνα Ρόουλαντς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Γυναικείας Ερμηνείας και ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο Όσκαρ. Ο Τζον Κασαβέτης ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.
Διανομή: Bibliotheque