26/8/21

Νέες ταινίες από 26/8/2021

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Bacurau
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (131΄)
Χώρες: Βραζιλία, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες
Παίζουν: Σόνια Μπράγκα, Ούντο Κίερ, Μπάρμπαρα Κόλεν, Τόμας Ακίνο, Σιλβέρο Περέιρα
Σύνοψη: Μερικά χρόνια από σήμερα… Το Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, θρηνεί τον χαμό της μητριάρχη του, της Καρμελίτα, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά…
Σχόλιο: Μια αλληγορία και ένα σχόλιο πάνω στη διαφθορά της πολιτικής, την παραστρατιωτική βία, την κουλτούρα της οπλοχρησίας, του αμερικανικού επεμβατισμού και του καπιταλισμού γενικά. (Βλ. αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Διανομή: Cinobo

Ταξίδι μέσα από τη μνήμη - Reminiscence
Είδος: Θρίλερ, Φαντασίας, Αισθηματική (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Λίζα Τζόι
Παίζουν: Χιού Τζάκμαν, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Θάντι Νιούτον, Νάταλι Μαρτίνεζ, Άντζελα Σαραφιάν, Κλιφ Κέρτις, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Ντάνιελ Γου, Μπρετ Κάλεν, Νίκο Πάρκερ
Σύνοψη: Ο Νικ Μπάνιστερ (Χιού Τζάκμαν), ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που ξέρει να ανιχνεύει το μυαλό, βοηθάει τους πελάτες του να ανακτήσουν τις χαμένες μνήμες του παρελθόντος. Ζει στις παρυφές της ακτής του Μαϊάμι, που βυθίζεται κάτω από το νερό, και η ζωή του μέλλει να αλλάξει για πάντα όταν αναλαμβάνει μία νέα πελάτισσα, τη Μέι (Ρεμπέκα Φέργκιουσον). Μία απλή υπόθεση εξαφάνισης καταλήγει σε επικίνδυνη εμμονή. Όταν ο Μπάνιστερ παλεύει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της Μέι, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία βίαιη συνομωσία. Έχει έρθει η ώρα να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της ζωής: μέχρι πού θα έφτανε κάποιος για να κρατήσει κοντά του αυτούς που αγαπά;
Σχόλιο: Μια δυστοπική, ρομαντική, αγωνιώδης ταινία που κινείται ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία, το φιλμ νουάρ και το θρίλερ.
Διανομή: Tanweer

Candyman
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου (85΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς (2021)
Σκηνοθεσία Νία ΝταΚόστα
Παίζουν: Γιάχια Αμπντούλ-Ματίν ΙΙ, Τιγιόνα Πάρις, Νέιθαν Στιούαρτ-Τζάρετ, Κόλμαν Ντομίνγκο
Σύνοψη: Για πάρα πολλά χρόνια, η περιοχή που βρισκόταν το συγκρότημα Καμπρίνι-Γκριν στο Σικάγο, ζούσε υπό τον τρόμο ενός αστικού μύθου που ταξίδευε από στόμα σε στόμα, σχετικά με έναν υπερφυσικό ψυχοπαθή δολοφόνο που είχε ένα γάντζο στη θέση του χεριού του, ο οποίος εμφανίζονταν σε όσους είχαν το κουράγιο να πουν το όνομά του πέντε φορές συνεχόμενα μπροστά στον καθρέφτη.
Στη σημερινή εποχή, φυσικά, τίποτα δεν θυμίζει την περιοχή του Καμπρίνι-Γκριν εκείνης της εποχής καθώς όλα τα ανατριχιαστικά κτίρια έχουν γκρεμιστεί. Στην ολοένα αναπτυσσόμενη περιοχή θα μετακομίσει ένα νέο ζευγάρι: ένας εικαστικός καλλιτέχνης (Γιάχια Αμπντούλ-Ματίν) και η διευθύντρια μιας γκαλερί (Τιγιόνα Πάρις). Γύρω από το πολυτελές λοφτ του ζευγαριού, ζουν πλέον ευκατάστατοι millennials. Η καριέρα του ήρωα δεν πηγαίνει και τόσο καλά, όταν θα συναντήσει τυχαία μια παλιά κάτοικο της περιοχής (Κόλμαν Ντομίνγκο) η οποία τον εκθέτει στον τρομακτικό μύθο του Candyman και σε όλα τα καλά πράγματα που το φάντασμα μπορεί προσφέρει στους τολμηρούς. Η αγωνία του να εδραιωθεί στην καλλιτεχνική σκηνή του Σικάγο τον ωθεί σε μια μακάβρια συναλλαγή, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με το άγνωστο παρελθόν του και με ένα φρικτό πεπρωμένο.
Σχόλιο: Σ’ αυτή την εκδοχή, ο μύθος του «Candyman» μετατρέπεται σε μια αλληγορία για τον ρατσισμό και τη φυλετική βία στη σύγχρονη Αμερική. Ο μεταφυσικός τρόμος της παλιάς ταινίας βρίσκει νέα βάση να αναπτυχθεί, αυτή τη φορά μέσα από τους αληθινούς τρόμους της ζωής.
Διανομή: Tulip

Ο άνθρωπος του Θεού - Man of God
Είδος: Δράμα, Βιογραφική, Ιστορική (109΄)
Χώρες: Ελλάδα, Ρωσία (2021)
Σκηνοθεσία: Γιελένα Πόποβιτς
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Mickey Rourke, Alexander Petrov, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Τόνια Σωτηροπούλου, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Σύνοψη: Η δημοτικότητα του Νεκτάριου Κεφάλα, Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζήλια των κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αιγύπτου, ο κλήρος τον δυσφημίζει, με αποτέλεσμα να του στερήσουν την ιερατική του ιδιότητα και να τον εξορίσουν από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος, ενώ την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Όμως ο φόρτος εργασίας τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα. Ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια και χάρη στη φήμη του το μοναστήρι μεγαλώνει. Η Mονή όμως δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο λίγο πριν το τέλος του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.
Σχόλιο: Η ιστορία ενός ανθρώπου μπροστά από την εποχή του, που πολέμησε το σύστημα και την αδικία. Ενός ανθρώπου της Εκκλησίας που πολεμήθηκε από αυτήν παραμένοντας ακλόνητος στην πίστη του και βοηθώντας τους άλλους.
Διανομή: Feelgood

Snake Eyes: G.I. Joe origins
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας, Θρίλερ (121΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς (2021)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σβέντκε
Παίζουν: Χένρι Γκόλντινγκ, Άντριου Κότζι, Ούρσουλα Κορμπερό, Σαμάρα Γουίβινγκ, Χαρούκα Άμπε, Τακεχίρο Χίρα, Πίτερ Μένσα, Ίκο Ουβάις
Σύνοψη: Ο μοναχικός Σνέικ Άιζ, γίνεται μέλος της αρχαίας Ιαπωνικής οικογένειας ονόματι Αρασικάγκε, αφού σώζει την ζωή του παρόντα διαδόχου τους. Όταν φτάνει στην Ιαπωνία, οι Αρακισάγκε τον διδάσκουν τους τρόπους ενός πολεμιστή νίντζα καθώς του προσφέρουν κάτι που ο ίδιος έψαχνε καιρό: ένα σπίτι. Όμως, όταν έρχονται στην επιφάνεια μυστικά από το παρελθόν του, η τιμή και η αφοσίωσή του θα δοκιμαστούν – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να χάσει την εμπιστοσύνη των κοντινών του ανθρώπων.
Σχόλιο:
Διανομή: Odeon

Αυτά που λέμε κι αυτά που κάνουμε - Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait
Είδος: Δράμα, Αισθηματική, Κομεντί (122΄)
Χώρα: Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ
Παίζουν: Καμέλια Τζορντάνα, Νιλς Σνάιντερ, Βενσάν Μακέν, Εμιλί Ντεκέν, Τζένα Τιαμ, Γκιγιόμ Γκουί, Τζούλια Πιάτον, Ζαν Μπατίστ Ανουμόν
Σύνοψη: Όταν ο Φρανσουά επιστρέφει εσπευσμένα στην πόλη, η έγκυος Νταφνέ αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας για τον ξάδερφό του, που θα φιλοξενηθεί για λίγες μέρες στο εξοχικό του ζευγαριού. Οι δύο άγνωστοι θα ανοίξουν τις καρδίες τους, ανατρέχοντας σε παλιές ιστορίες ρομαντικής απογοήτευσης.
Σχόλιο: Ζευγάρια χωρίζουν, ενώνονται και περιπλέκονται, σε μια γαλλική δραματική κομεντί που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Διανομή: Cinobo

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες – Around the world in 80 days
Είδος: Κινούμενα σχέδια, Περιπέτεια, Οικογενειακή (82΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2021)
Σκηνοθεσία: Σαμουέλ Τουρνό
Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά
Σύνοψη: Η κλασσική ιστορία με τον Φιλέα Φογκ και τον πιστό του υπηρέτη που ξεκινούν ύστερα από ένα στοίχημα, να κάνουν το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, σε κινούμενα σχέδια με πρωταγωνιστές ζωάκια.
Διανομή: Spentzos Film

Τρία χρώματα: Η λευκή ταινία - Trois colleurs: Blanc
Είδος: Αισθηματική: Δράμα (93΄)
Χώρες: Γαλλία, Πολωνία, Ελβετία (1994)
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Παίζουν: Ζμπιγκνιεφ Ζαμακόφκσι, Ζιλί Ντελπί, Γιανούζ Γκαγιός, Ζέρζι Στουρ, Αλεξάντερ Μπαρντίνι
Σύνοψη: Ένας Πολωνός κομμωτής στο Παρίσι, που τον χωρίζει η Γαλλίδα γυναίκα του, περιπλανιέται άστεγος στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας μέχρι τη στιγμή που η γνωριμία με έναν μυστηριώδη συμπατριώτη του θα τον μεταπείσει να επιστρέψει στην Πολωνία και να επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να ξανακερδίσει τον έρωτα της ζωής του.
Σχόλιο: Στο δεύτερο μέρος της εμβληματικής Τριλογίας των Χρωμάτων (Μπλε, Λευκό και Κόκκινο), ο Κισλόφσκι, πιο ανάλαφρος και σατιρικός από ποτέ, διασκεδάζει σαρδόνια με την έννοια της ισότητας στον έρωτα και σε μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, χωρίς να ξεχνά τον λυρισμό του μοναδικού σινεμά του.

M.A.S.H.

Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Αντιπολεμική (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1970, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλτμαν
Παίζουν: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Έλιοτ Γκουλντ, Τομ Σκέριτ, Σάλι Κέλερμαν
Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στην Κορέα, το 1951, ο Ντιουκ Φόρεστ (Τομ Σκέριτ) και ο «Ανοιχτομάτης» Πιρς (Ντόναλντ Σάδερλαντ), δυο νεαροί χειρουργοί σε κινητό νοσοκομείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή φρίκη του πολέμου υιοθετώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Έχοντας στο πλάι τους τον μυστηριώδη χειρουργό θώρακος, Τζον Μακ Ίνταϊρ «Το καμάκι» (Έλλιοτ Γκουλντ), βιώνουν μια σειρά επεισοδίων όπως, τον αγώνα ποδοσφαίρου με μια άλλη στρατιωτική μονάδα, το ταξίδι στο Τόκιο για να χειρουργήσουν το γιο ενός γερουσιαστή και να παίξουν γκολφ και την ανακάλυψη ότι η αδελφή προϊσταμένη Μάργκαρετ Χούλιχαν (Σάλι Κέλερμαν) είναι φυσική ξανθιά. Περιστατικά, που δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, υπάρχει χώρος για χαμόγελο και χιούμορ.
Σχόλιο: MASH από τα αρχικά των λέξεων Mobile Army Surgical Hospital. Πρόκειται για μια αντιπολεμική, αναρχική, ανατρεπτική και ξεκαρδιστική κωμωδία που αναδεικνύει τη τραγικότητα του πολέμου μέσα από κωμικές καταστάσεις. Διαθέτει έξυπνους διάλογους και απολαυστικές ερμηνείες. Ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ και κέρδισε αυτό του Σεναρίου.
Διανομή: Odeon

Ο άνθρωπος ελέφαντας - The elephant man
Είδος: Δράμα
Χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία (1980, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ντέιβντ Λιντς.
Παίζουν: Τζον Χαρτ, Αντονι Χόπκινς
Σύνοψη: Στο Λονδίνο της Βικτωριανής εποχής, ένας φρικτά παραμορφωμένος άνδρας, γνωστός με το παρατσούκλι «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», νοιώθει για πρώτη φορά την έννοια της συμπόνιας και της αγάπης στα χέρια ενός ηθικού επιστήμονα.
Σχόλιο: Πολύ σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό έργο, το οποίο διακρίνεται από βαθιά ανθρωπιά, μακριά από το κυνικό ύφος των μετέπειτα έργων του σκηνοθέτη όπως «Μπλε Βελούδο», «Ατίθαση Καρδιά» κ.α.. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φρέντι Φράνσις αποτυπώνει εξαιρετικά την εφιαλτική, ομιχλώδη ατμόσφαιρα ενός Λονδίνου σε παρακμή, υπό την πίεση της βιομηχανικής επανάστασης.
(Παρουσίαση στην έντυπη καθημερινή Αμαρυσία)