26/8/21

Bacurau

Μια αλληγορία και ένα σχόλιο πάνω στη διαφθορά της πολιτικής, την παραστρατιωτική βία, την κουλτούρα της οπλοχρησίας, του αμερικανικού επεμβατισμού και του καπιταλισμού γενικά.
Ο Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, που το 2017 μας είχε χαρίσει το «Aquarius» πάλι με τη Σόνια Μπράγκα επανέρχεται, αυτή τη φορά μαζί με τον Ζουλιάνο Ντορνέλες για να μας δώσουν ένα γουέστερν βίας που θυμίζει αδερφούς Κοέν, Ροντρίγκεζ και Ταραντίνο.
Το φιλμ ξεκινάει με την προειδοποίηση πως ό,τι πρόκειται να δούμε συμβαίνει «Μερικά χρόνια από σήμερα» και συνεχίζεται με την είσοδο ενός πολιτικού στο χωριό Μπακουράου (λίγο έξω από το Σάο Πάολο, Βραζιλία), όπου δεν γίνεται καλοδεχούμενος. Εκεί, πραγματοποιείται η κηδεία της σχεδόν αιωνόβιας Καρμελίτα. Η κηδεία γίνεται αφορμή να μάθουμε ότι το χωριό είναι τόσο εγκαταλειμμένο που η εγγονή της φτάνοντας εκεί για την κηδεία φέρνει μαζί της εμβόλια και φάρμακα, ενώ γίνεται και διανομή τροφίμων. Ληγμένων αλλά που όσοι παίρνουν από αυτά «το κάνουν με δική τους ευθύνη». Η άφιξη του βυτιοφόρου με το πόσιμο νερό, το οποίο όμως καταφθάνει διάτρητο από σφαίρες και με το νερό να τρέχει από αυτές, όχι και τόσο καθαρό, προσθέτει μυστήριο για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτοί οι χωρικοί από το κράτος. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από το δάσκαλο του χωριού, που διδάσκοντας στα παιδιά Γεωγραφία διαπιστώνει ότι το Μπακουράου, δεν φαίνεται στους χάρτες της Google. Την ίδια ώρα, ένας μικρός ιπτάμενος δίσκος παρακολουθεί δύο κατοίκους του χωριού που φτάνουν εκεί εποχούμενοι. Πρόκειται για ένα άκομψο drone που κατευθύνεται από μια ομάδα «αμερικανών τουριστών» με επικεφαλής τον Μάικλ (Ούντο Κίερ) που βρίσκονται εκεί ύστερα από μια περίεργη συμφωνία με τον πολιτικό, που δεν ήταν καλοδεχούμενος από τους ντόπιους.
Η τεχνολογική υπεροχή της ομάδας αυτής, θα έρθει αντιμέτωπη με την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, την τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων καθώς και με τη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Μπακουράου.
Οι σκηνοθέτες με μαεστρία «παίζουν» με όλα τα κινηματογραφικά είδη και μας χαρίζουν ένα θρίλερ σούπερ φωτισμένο από τον ήλιο της βραζιλιανικής ερήμου (έξοχη η φωτογραφία του Πέντρο Σοτέρο), αλλά πολύ σκοτεινό στην ουσία και με υποδόρια σάτιρα του συστήματος που θέλει τους ευνοημένους του, να βρίσκονται πάντα ένα σκαλί πιο πάνω από τους ανθρώπους της επαρχίας. Ειδικά στις χώρες δύο ταχυτήτων, όπως η Βραζιλία.  (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 26/8/2021
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (131΄)
Χώρες: Βραζιλία, Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες
Παίζουν: Σόνια Μπράγκα, Ούντο Κίερ, Μπάρμπαρα Κόλεν, Τόμας Ακίνο, Σιλβέρο Περέιρα
Σύνοψη: Μερικά χρόνια από σήμερα… Το Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, θρηνεί τον χαμό της μητριάρχη του, της Καρμελίτα, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά…
Διανομή: Cinobo