25/8/21

Χαμένος για πάντα - Disparu à jamais

Γαλλική σειρά πέντε επεισοδίων. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Harlan Coben (γνωστού Αμερικανού συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου), ξεκινά το 2010 στη Νότια Γαλλία. Εκεί παρακολουθούμε μια επίθεση σε μια βίλα. Αποτέλεσμα της επίθεσης: μια γυναίκα, η Σόνια, καταλήγει νεκρή στην πισίνα και ένας άνδρας, ο Φρεντ, πυροβολείται μετά από καταδίωξη και το σώμα του πέφτει στη θάλασσα.
Οι δύο αυτές απώλειες συνδέονται με τον πρωταγωνιστή της σειράς Γκιγιόμ Λουκεσί (που τον υποδύεται ο Φίνεγκαν Όλντφιλντ και πρέπει να αναφέρω ότι ώρες-ώρες φυσιογνωμικά μου έφερνε προς τον Τζέσε Άιζενμπεργκ). Η Σόνια ήταν η πρώτη του αγάπη και ο Φρεντ ο αδερφός του. Περνούν δέκα χρόνια και σήμερα πλέον ο Γκιγιόμ πιστεύοντας ότι έχει πίσω του το παρελθόν, περνάει καλά με τη φίλη του Ζουντίτ (Νεϊλά Αρζούν), η οποία όμως εξαφανίζεται ξαφνικά κατά την κηδεία της μητέρας του και ενώ προηγουμένως της έχει ζητήσει να τον παντρευτεί. Ο Γκιγιόμ θα την αναζητήσει ανάμεσα σε συγγενείς ή φίλους, ρωτώντας και μαθαίνοντας. Κλασσικά…
Η σειρά θα μπορούσε να είχε και λιγότερα επεισόδια, όπως θα μπορούσε επίσης να είναι και ταινία δύο ωρών. Το σενάριο πάει αργά. Ίσως το βιβλίο του Harlan Coben (έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell) να έχει πιο σφιχτοδεμένη δράση και αναγκάστηκαν να το ξεχειλώσουν λίγο, για να βγει μίνι σειρά. 
Η ουσία είναι ότι με αργό ρυθμό, ο Γκιγιόμ, πληροφορείται πράγματα που δεν περίμενε (κάποιες αλήθειες που του έκρυβαν η οικογένεια και οι φίλοι του), ή ίσως τα είχε υποψιαστεί αλλά τα είχε θάψει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Εμείς τα πληροφορούμαστε μέσα από αρκετά flashback, τα οποία πολλές φορές αποτελούν και αυτοτελείς ιστορίες, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στις νουβέλες του Harlan Coben. Πάντα έχουν κάτι περισσότερο να πουν. Για το καλύτερο, αλλά συνήθως για το χειρότερο, όπως συμβαίνει εδώ με το παρελθόν της Ζουντίτ. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα (σειρά 5 επεισοδίων των 50-55΄περίπου)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Χουάν Κάρλος Μεντίνα
Παίζουν: Φίνεγκαν Όλντφιλντ, Νικολά Ντουβοσέλ, Γκιγιόμ Γκουίξ, Γκαράνς Μαριγιέ, Νεϊλά Αρζούν 
Σύνοψη Netflix: Μια δεκαετία μετά την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά του ο Γκιγιόμ ετοιμάζεται για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του όταν η φίλη του Ζουντίτ εξαφανίζεται.