24/8/21

M.A.S.H.

Η καλύτερη μαύρη, αντιπολεμική, ξεκαρδιστική κωμωδία. Είναι μια αναρχική, ανατρεπτική ταινία που δείχνει τη τραγικότητα του πολέμου μέσα από κωμικές καταστάσεις και δείχνει μια ασέβεια κατά του στρατού, που συγκρίνεται μόνον με αυτή των Μόντυ Πάιθον κατά των θρησκόληπτων στην ταινία «Ένας προφήτης μα τι προφήτης».
MASH είναι τα αρχικά των λέξεων Mobile Army Surgical Hospital, που σημαίνει Κινητή Χειρουργική Μονάδα Στρατού. Στην ταινία, βρίσκεται λίγο πιο έξω από τα πεδία των μαχών, στα μετόπισθεν και υποδέχεται τους βαριά τραυματισμένους.
Εκεί καταφθάνουν μια μέρα για να την ενισχύσουν δύο χειρουργοί τελείως «ξεψάρωτοι», που απομυθοποιούν κάθε έννοια περί πειθαρχίας, υπακοής και σεβασμού στο στράτευμα και την ιεραρχία. Η άφιξή τους, θα δημιουργήσει μια χαλαρότητα συμπεριφορών σε όλα τα επίπεδα της μονάδας, η οποία δεν θα είναι αρεστή στους ανώτερους. Το κακό είναι, ότι δεν θα μπορούν να αντιδράσουν γιατί οι χειρουργοί τους είναι απαραίτητοι.
Το σενάριο διαθέτει έξυπνους διάλογους, τρελές καταστάσεις και με τις απολαυστικές ερμηνείες έχετε συνολικά ένα ευχάριστο δίωρο. Προσωπικά την έχω συμπεριλάβει στις «100 αγαπημένες μου».
Να θυμίσω, ότι ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ και κέρδισε αυτό του Σεναρίου. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 26/8/2021
Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Αντιπολεμική (116΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1970, ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλτμαν
Παίζουν: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Έλιοτ Γκουλντ, Τομ Σκέριτ, Σάλι Κέλερμαν
Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στην Κορέα, το 1951, ο Ντιουκ Φόρεστ (Τομ Σκέριτ) και ο «Ανοιχτομάτης» Πιρς (Ντόναλντ Σάδερλαντ), δυο νεαροί χειρουργοί σε κινητό νοσοκομείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή φρίκη του πολέμου υιοθετώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Έχοντας στο πλάι τους τον μυστηριώδη χειρουργό θώρακος, Τζον Μακ Ίνταϊρ «Το καμάκι» (Έλλιοτ Γκουλντ), βιώνουν μια σειρά επεισοδίων όπως, τον αγώνα ποδοσφαίρου με μια άλλη στρατιωτική μονάδα, το ταξίδι στο Τόκιο για να χειρουργήσουν το γιο ενός γερουσιαστή και να παίξουν γκολφ και την ανακάλυψη ότι η αδελφή προϊσταμένη Μάργκαρετ Χούλιχαν (Σάλι Κέλερμαν) είναι φυσική ξανθιά. Περιστατικά, που δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, υπάρχει χώρος για χαμόγελο και χιούμορ.
Διανομή: Odeon